Co sprawdzamy?

Właściwości nieprzywierające

Koniec testu:

Gdy jedzenie nadal przywiera, a całkowite wyczyszczenie jest już niemożliwe. Wynik: 48 000 naleśników*

Procedura:
  • wielokrotne przypalenie mleka na patelni
  • ocena łatwości czyszczenia:
  • za pomocą samej wody
  • przy lekkim przemywaniu ręką
  • przy skrobaniu
Wynik: 48 000 naleśników*
* Patelnia Tefal Expertise z powłoką Tefal Titanium Excellence
Co sprawdzamy?

Skutki intensywnego używania metalowych akcesoriów.

Koniec testu:

Po 3-krotnym powtórzeniu wszystkich cykli smażenia.

Procedura:
  • 5 cykli smażenia przy użyciu metalowych akcesoriów: ziemniaki, fasola, steki
  • 10 cykli smażenia: kotletów
Wynik po: 45 intensywnych cyklach gotowania*
* Patelnia Tefal Expertise z powłoką Tefal Titanium Excellence
Co sprawdzamy?

Odporność na ścieranie i test zachowania właściwości nieprzywierających

Koniec testu:

Ścieranie aż do metalu lub całkowita utrata odporności nieprzywierających

Procedura:
  • Powtarzanie cyklu ścierania 1000 razy za pomocą włókniny ścieralnej, pod naciskiem 21 N.
  • Pomiar właściwości w zakresie odporności na przywieranie po 1000 cykli.
Wynik: 48 000 cykli ścierania*
* Patelnia Tefal Expertise z powłoką Tefal Titanium Excellence
Co sprawdzamy:

Odkształcenia po dynamicznym gotowaniu w wysokiej temperaturze i czyszczeniu w niskiej temperaturze.

Koniec testu:

Powtórzenie 25 prób termicznych.

Procedura:
  • Pomiar początkowej wklęsłości patelni, poziomu podczas ogrzewania w temperaturze 180° oraz po jej ochłodzeniu.
  • Powtórzenie 25 prób termicznych
  • Powtórzenie testu
Wynik po: 25 próbach termicznych*
* Patelnia Tefal Expertise z powłoką Tefal Titanium Excellence
Co sprawdzamy:

Odporność na deformację uchwytu po upływie czasu.

Koniec testu:

Po 15 000 cyklach lub po uszkodzeniu.

Procedura:
  • Seria podnoszenia i odstawiania patelni
  • Trzymanie za uchwyt patelni przy obciążeniu 5kg.
Wynik: 15 000 cykli podnoszenia patelni*
* Patelnia Tefal Expertise z powłoką Tefal Titanium Excellence
Jak poprawić smak potraw?

Dla doskonałego smaku potrwa kluczowa jest temperatura:

Jeżeli na początku smażenia patelnia jest zbyt zimna, trwa ono zbyt długo, a produkty mogą utracić naturalną soczystość, co powoduje wysuszenie potrawy. Kolor potraw przygotowanych w niskiej temperaturze jest blady, a konsystencja mało wyrazista. Posiłek ma mdły i nieciekawy smak.

Jeżeli patelnia jest zbyt gorąca, potrawa może się przypalić, zanim rzeczywiście zacznie się smażyć.

Dla lepszego smaku potraw używaj funkcji
Tefal Thermo-Spot

Thermo - Spot informuje kiedy palelnia jest odpowiednio rozgrzana, a urządzenie gotowe do użycia.

Temp. ok 120 °C



Zbyt zimna patelnia. Przygotowana w ten sposób potrawa jest bez smaku, ma mdły i mało wyrazisty kolor oraz konsystencję




Temp. ok 180 °C



Thermo-Spot® nabierze jednolitego czerwonego koloru zaraz po osiągnięciu idealnej temperatury smażenia. Potrawa ma jednolitą konsystencję i kolor, zachowuje naturalny smak i aromat. Smażenie w prawidłowej temperaturze zapobiega przesmażeniu lub przypaleniu potraw, a jednocześnie wydłuża żywotność patelni.




Temp. ok 250 °C



Zbyt wysoka temperatura. Potrawa może się szybko spalić, spalają się tłuszcze i tracimy naturalny smak.




Jak testować?
Dlaczego ważna jest prawidłowa temperatura?

Historia patelni Tefal

Najnowsze serie patelni TEFAL zostały opracowane w oparciu o nasze wieloletnie know-how i chęć zapewnienia maksymalnej wygody i radości ze zdrowego i smacznego gotowania. TEFAL oferuje funkcjonalne, wytrzymałe i bezpieczne dla zdrowia naczynia kuchenne. Już od 60 lat kładziemy największy nacisk na jakość wyrobów, dbając jednocześnie o zdrowie i bezpieczeństwo naszych klientów. Aby spełnić wymagania dotyczące jakości i wydajności, wprowadzamy patelnie z powłoką nieprzywierającą TITANIUM EXCELLENCE, TITANIUM PRO i TITANIUM FORCE, łączące w sobie kilka najnowszych innowacji. Gwarantujemy nie tylko zdrowe gotowanie, ale również wytrzymałość naczyń, patelnie z powłokami TITANIUM wytrzymają do 3x DŁUŻEJ niż inne patelnie!* W oparciu o swoją wiedzę TEFAL gwarantuje, że naczynia z powłoką nieprzywierającą umożliwiają smażenie bez tłuszczu oraz łatwe czyszczenie. Do gotowania w tych naczyniach można używać również metalowych akcesoriów.

* Powłoka Tefal Titanium Excellence wytrzymuje do 3× dłużej niż powłoka Tefal Titanium Force.

Historia patelni Tefal

  • 1954 – odkrycie technologi nanoszenia powłoki nieprzywierającej na patelnie i garnki
  • 1956 - założenie firmy Tefal oraz rozpoczęcie produkcji patelni z powłoką nieprzywierającą
  • 2000 – wprowadzenie technologii Thermo-Spot
  • 2011 – wprowadzenie naczyń z powłoką INTENSIUM
  • 2015 – wprowadzenie najnowszej generacji powłok TITANIUM EXCELLENCE