Bigos od Łysego - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Łysy

Bigos od Łysego

ratings.4.5

4.5/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 20 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    1 godz. 5 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 1.5 kg Kapusta kiszona

  • 150 g Boczek

  • 300 g Kiełbasa

  • 350 g Mięso wieprzowe

  • 20 g Grzyby suszone

  • 200 ml Gorąca woda

  • 100 g Marchewka

  • 300 g Cebula

  • 60 g Śliwki suszone

  • 1 łyżka Musztarda

  • 1 łyżka Koncentrat pomidorowy

  • 1 łyżka Sos pieczeniowy ciemny

  • 1 łyżka Pasta paprykowe ostra

  • 150 ml Wino czerwone wytrawne

  • 500 ml Sok z kiszonej kapusty

  • 5 Liść laurowy

  • 6 Ziele angielskie

  • 1 łyżeczka Czosnek granulowany

  • 1 łyżeczka Kminek mielony

  • 1.5 łyżeczka Papryka słodka

  • 1 łyżeczka Papryka wędzona

  • 0.5 łyżeczka Pieprz czarny

  • 2 szczypta Sól

  • 1 łyżeczka Przyprawa Maggi

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Kapustę kroję na mniejsze kawałki, marchewkę w plasterki, cebulę w ćwierć piórka, kiełbasę w półplasterki, boczek w kostkę i śliwki dość drobno. Grzyby zalewam gorącą wodą.

  • 1.5kg Kapusta kiszona
  • 150g Boczek
  • 300g Kiełbasa
  • 350g Mięso wieprzowe
  • 20g Grzyby suszone
  • 200ml Gorąca woda
  • 100g Marchewka
  • 300g Cebula
  • 60g Śliwki suszone

Etap 2 /4

Ustawiam podsmażanie 15 minut. Do misy dodaję łyżkę oleju i masła. Wrzucam kiełbasę, mięso, boczek i cebulę.

  • 150g Boczek
  • 300g Kiełbasa
  • 350g Mięso wieprzowe
  • 300g Cebula

Etap 3 /4

Po 15 minutach wrzucam marchewkę, śliwki, grzyby bez wody, musztardę, koncentrat, sos pieczeniowy, pastę paprykową, mieszamy i podsmażamy 5 minut.

  • 20g Grzyby suszone
  • 100g Marchewka
  • 60g Śliwki suszone
  • 1łyżka Musztarda
  • 1łyżka Koncentrat pomidorowy
  • 1łyżka Sos pieczeniowy ciemny
  • 1łyżka Pasta paprykowe ostra

Etap 4 /4

Dolewamy sok z kiszonej kapusty, wódę z grzybów, wino i Maggi. Dodajemy kapustę i wszystkie suche przyprawy. Gotujemy - wysokie ciśnienie 45 minut.

  • 1.5kg Kapusta kiszona
  • 150ml Wino czerwone wytrawne
  • 500ml Sok z kiszonej kapusty
  • 5 Liść laurowy
  • 6 Ziele angielskie
  • 1łyżeczka Czosnek granulowany
  • 1łyżeczka Kminek mielony
  • 1.5łyżeczka Papryka słodka
  • 1łyżeczka Papryka wędzona
  • 0.5łyżeczka Pieprz czarny
  • 2szczypta Sól
  • 1łyżeczka Przyprawa Maggi