Bigos od Łysego
- Całkowity czas 1 godz. 20 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 5 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1.5 kg Kapusta kiszona
150 g Boczek
300 g Kiełbasa
350 g Mięso wieprzowe
20 g Grzyby suszone
200 ml Gorąca woda
100 g Marchewka
300 g Cebula
60 g Śliwki suszone
1 łyżka Musztarda
1 łyżka Koncentrat pomidorowy
1 łyżka Sos pieczeniowy ciemny
1 łyżka Pasta paprykowe ostra
150 ml Wino czerwone wytrawne
500 ml Sok z kiszonej kapusty
5 Liść laurowy
6 Ziele angielskie
1 łyżeczka Czosnek granulowany
1 łyżeczka Kminek mielony
1.5 łyżeczka Papryka słodka
1 łyżeczka Papryka wędzona
0.5 łyżeczka Pieprz czarny
2 szczypta Sól
1 łyżeczka Przyprawa Maggi
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Kapustę kroję na mniejsze kawałki, marchewkę w plasterki, cebulę w ćwierć piórka, kiełbasę w półplasterki, boczek w kostkę i śliwki dość drobno. Grzyby zalewam gorącą wodą.
Etap 2 /4
Ustawiam podsmażanie 15 minut. Do misy dodaję łyżkę oleju i masła. Wrzucam kiełbasę, mięso, boczek i cebulę.
Etap 3 /4
Po 15 minutach wrzucam marchewkę, śliwki, grzyby bez wody, musztardę, koncentrat, sos pieczeniowy, pastę paprykową, mieszamy i podsmażamy 5 minut.
Etap 4 /4
Dolewamy sok z kiszonej kapusty, wódę z grzybów, wino i Maggi. Dodajemy kapustę i wszystkie suche przyprawy. Gotujemy - wysokie ciśnienie 45 minut.