Biszkopt sączony białą czekoladą
- Całkowity czas 50 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
8 Jajek
Soli
1 c Cukru
1 c Mąki pszennej
1 c Mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia
300 g Białej czekolady
150 ml Mleka
450 ml Wody
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Następnie małymi porcjami dodajemy cukier tak, aby zdążył się rozpuścić, a białka zagęściły się na biały puch.
Etap 2 /7
Żółtka ucieramy ze szczyptą soli. Ubite białka delikatnie mieszamy rózgą razem z żółtkami do połączenia.
Etap 3 /7
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy małymi porcjami do masy jajecznej - do uzyskania gęstej puszystej masy. Gotową masę przekładamy do naczynia do wypieków.
Etap 4 /7
Cook4me nastawiamy na mocne smażenie, gdy osiągnie temperaturę - wyłączamy. Do misy wstawiamy formę z biszkoptem i przykrywamy pokrywą Extra Crisp. Biszkopt pieczemy w 170°C przez 40 min.
Etap 5 /7
Gotowy biszkopt wyciągamy i odstawiamy do ostudzenia. Lekko przestudzony biszkopt wykładamy na talerz.
Etap 6 /7
Do misy Cook4me wlewamy wodę. Do formy na ciasto wkładamy połamaną białą czekoladę, zalewany mlekiem, wkładamy do Cook4me i ustawiamy funkcję odgrzewanie na czas 15 min.
Etap 7 /7
Po 15 minutach wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy czekoladowej. Gotowy biszkopt polewamy z góry rozpuszczoną rzadką białą czekoladą tak, aby wciągnęła się do środka biszkoptu. Nasączony biszkopt dekorujemy cukrem pudrem lub startą białą czekoladą.