Biszkopt sączony białą czekoladą - przepisy Cook4Me | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Biszkopt sączony białą czekoladą

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 50 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    40 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

1 porcja

  • 8 Jajek

  • Soli

  • 1 c Cukru

  • 1 c Mąki pszennej

  • 1 c Mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia

  • 300 g Białej czekolady

  • 150 ml Mleka

  • 450 ml Wody

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Następnie małymi porcjami dodajemy cukier tak, aby zdążył się rozpuścić, a białka zagęściły się na biały puch.

Etap 2 /7

Żółtka ucieramy ze szczyptą soli. Ubite białka delikatnie mieszamy rózgą razem z żółtkami do połączenia.

Etap 3 /7

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy małymi porcjami do masy jajecznej - do uzyskania gęstej puszystej masy. Gotową masę przekładamy do naczynia do wypieków.

Etap 4 /7

Cook4me nastawiamy na mocne smażenie, gdy osiągnie temperaturę - wyłączamy. Do misy wstawiamy formę z biszkoptem i przykrywamy pokrywą Extra Crisp. Biszkopt pieczemy w 170°C przez 40 min.

Etap 5 /7

Gotowy biszkopt wyciągamy i odstawiamy do ostudzenia. Lekko przestudzony biszkopt wykładamy na talerz.

Etap 6 /7

Do misy Cook4me wlewamy wodę. Do formy na ciasto wkładamy połamaną białą czekoladę, zalewany mlekiem, wkładamy do Cook4me i ustawiamy funkcję odgrzewanie na czas 15 min.

Etap 7 /7

Po 15 minutach wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy czekoladowej. Gotowy biszkopt polewamy z góry rozpuszczoną rzadką białą czekoladą tak, aby wciągnęła się do środka biszkoptu. Nasączony biszkopt dekorujemy cukrem pudrem lub startą białą czekoladą.