Brazylijskie bułeczki serowe (Pão de queijo) - przepisy EASY FRY & GRILL 2 in 1 MECHANICAL | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Brazylijskie bułeczki serowe (Pão de queijo)

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 55 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    10 min.
  • Studzenie
    30 min.

Składniki

6 osób

  • 200 g Mąka z tapioki

  • 380 ml Mleko

  • 50 ml Oliwa z oliwek

  • 120 g Ser

  • 1 Jajko

  • 1 łyżeczka Sól

  • 1 szczypta Gałka muszkatołowa

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Mąkę z tapioki wsyp do miski. W rondlu zagotuj mleko i olej. Wlej mieszaninę do mąki i energicznie wymieszaj do uzyskania lekko lepkiej, elastycznej masy.

  • 200g Mąka z tapioki
  • 380ml Mleko
  • 50ml Oliwa z oliwek

Etap 2 /5

Dodaj ser, jajko, sól i gałkę muszkatołową. Wymieszaj szpatułką.

  • 120g Ser
  • 1 Jajko
  • 1łyżeczka Sól
  • 1szczypta Gałka muszkatołowa

Etap 3 /5

Rozprowadź ciasto na blasze do pieczenia, aby szybciej wystygła i włóż do lodówki na 30 minut.

Etap 4 /5

Wyjmij ciasto i uformuj rękoma 18 kulek. Jeśli ciasto jest lepkie, podsyp je odrobiną mąki. Na płycie urządzenia połóż arkusz folii aluminiowej. Ostrożnie włóż kulki do urządzenia, pozostawiając między nimi odstęp, aby umożliwić cyrkulację powietrza. Rozpocznij program. Gotowe bułeczki powinny mieć złocisty kolor.

Etap 5 /5

Powtarzaj program, aż wszystkie bułeczki będą gotowe. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie podawaj z salsą z awokado i mango lub z guacamole.