Brazylijskie empadinhas
- Całkowity czas 1 godz. 20 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 50 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
2 unit Ciasto kruche
300 g Pierś kurczaka
1 l Woda
1 kostka Bulion drobiowy
2 cl Olej
2 goździk Czosnek
1 Cebula
3 łyżka Pietruszka
1 łyżka Koncentrat pomidorowy
1 łyżka Mąka
50 g Serek topiony
1 Oliwka
1 Żółtko
1 łyżeczka Mleko
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Do rondelka włóż kurczaka, wlej wodę i wrzuć kostkę rosołową. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 15 min. Odcedź kurczaka i pozostaw do ostygnięcia. Odlej 120 ml bulionu i odstaw na bok na później.
Etap 2 /6
Kurczaka rozdrobnij widelcem. Cebulę, czosnek i pietruszkę posiekaj. W rondlu podsmaż na małym ogniu oliwę, czosnek i cebulę przez 2 min, mieszając szpatułką. Dodaj kurczaka, pietruszkę, pomidory i mąkę. Gotuj przez 2 minuty, ciągle mieszając. Dodaj bulion i gotuj jeszcze 1 min. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Etap 3 /6
Wymieszaj kurczaka i serek w misce. Ciasto kruche rozwałkuj podsypując odrobiną mąki i wytnij krążki o takiej wielkości, aby przykrywały wybrane przez nas foremki. Wyłóż w foremkach ciasto tak, aby wystawało na brzegi. Wypełnij foremki mieszaniną do ¾ wysokości, następnie wytnij kolejny mniejszy krążek, połóż na wierzchu i zlep z wystającymi krawędziami.
Etap 4 /6
W małej misce wymieszaj żółtko i mleko i posmaruj nim wierzch ciasta.
Etap 5 /6
Foremki wstaw do urządzenia na standardowej płycie. Uruchom wskazany program.
Etap 6 /6
Wyłóż empadinhas na metalową kratkę i pozostaw do ostygnięcia.