Brazylijskie empadinhas - przepisy EASY FRY & GRILL 2 in 1 MECHANICAL | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Brazylijskie empadinhas

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 20 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    50 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 2 unit Ciasto kruche

  • 300 g Pierś kurczaka

  • 1 l Woda

  • 1 kostka Bulion drobiowy

  • 2 cl Olej

  • 2 goździk Czosnek

  • 1 Cebula

  • 3 łyżka Pietruszka

  • 1 łyżka Koncentrat pomidorowy

  • 1 łyżka Mąka

  • 50 g Serek topiony

  • 1 Oliwka

  • 1 Żółtko

  • 1 łyżeczka Mleko

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Do rondelka włóż kurczaka, wlej wodę i wrzuć kostkę rosołową. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 15 min. Odcedź kurczaka i pozostaw do ostygnięcia. Odlej 120 ml bulionu i odstaw na bok na później.

  • 300g Pierś kurczaka
  • 1l Woda
  • 1kostka Bulion drobiowy

Etap 2 /6

Kurczaka rozdrobnij widelcem. Cebulę, czosnek i pietruszkę posiekaj. W rondlu podsmaż na małym ogniu oliwę, czosnek i cebulę przez 2 min, mieszając szpatułką. Dodaj kurczaka, pietruszkę, pomidory i mąkę. Gotuj przez 2 minuty, ciągle mieszając. Dodaj bulion i gotuj jeszcze 1 min. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

  • 2cl Olej
  • 2goździk Czosnek
  • 1 Cebula
  • 3łyżka Pietruszka
  • 1łyżka Koncentrat pomidorowy
  • 1łyżka Mąka

Etap 3 /6

Wymieszaj kurczaka i serek w misce. Ciasto kruche rozwałkuj podsypując odrobiną mąki i wytnij krążki o takiej wielkości, aby przykrywały wybrane przez nas foremki. Wyłóż w foremkach ciasto tak, aby wystawało na brzegi. Wypełnij foremki mieszaniną do ¾ wysokości, następnie wytnij kolejny mniejszy krążek, połóż na wierzchu i zlep z wystającymi krawędziami.

  • 2unit Ciasto kruche
  • 50g Serek topiony

Etap 4 /6

W małej misce wymieszaj żółtko i mleko i posmaruj nim wierzch ciasta.

  • 1 Żółtko
  • 1łyżeczka Mleko

Etap 5 /6

Foremki wstaw do urządzenia na standardowej płycie. Uruchom wskazany program.

Etap 6 /6

Wyłóż empadinhas na metalową kratkę i pozostaw do ostygnięcia.