Brioszki z mleczną czekoladą - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Brioszki z mleczną czekoladą

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 5 godz. 45 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    5 godz.

Składniki

2 porcje

  • 250 g Mąka

  • 12 g Świeże drożdże

  • 20 g Cukier

  • 4 g Sól

  • 3 szt. Jajka

  • 120 g Masło w temperaturze pokojowej

  • 200 g Mleczka czekolada

  • 180 g Śmietanka

Akcesoria

  • Forma na 6 muffinek
    Forma na 6 muffinek

Czas przygotowania

Etap 1 /4

GANACHE: Umieść kawałki czekolady w formie Cake Factory i gotuj na podanym programie przez wskazany czas. Wyjmij formę i dodaj śmietankę. Dobrze wymieszaj i włóż ganache do miski. Przykryj folią spożywczą, tak aby dotykała ganache i tworzyła pieczęć, schładzaj podczas przygotowywania brioszki.

  • 200g Mleczka czekolada
  • 180g Śmietanka

Etap 2 /4

CIASTO BRIOCHE: Mąkę przełóż do miski z cukrem i pokruszonymi świeżymi drożdżami. Dodaj jajka, a następnie sól (uważając, aby sól nie stykała się z drożdżami). Wymieszaj składniki, aby uzyskać zwarte, elastyczne ciasto. Ciasto powinno łatwo wychodzić z miski. Na koniec dodaj zmiękczone masło. Ciasto przykryj szmatką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić się. Odbij ciasto przez 30 sekund, aby usunąć powietrze, ponownie przykryj ściereczką i ostudź przez co najmniej 4 godziny.

  • 250g Mąka
  • 12g Świeże drożdże
  • 20g Cukier
  • 4g Sól
  • 3szt. Jajka
  • 120g Masło w temperaturze pokojowej

Etap 3 /4

Po tym drugim odpoczynku ciasto na bułeczki jest gotowe do użycia: uformuj 6 kulek ciasta i włóż każdą do foremek na muffinki Cake Factory. Piecz na programie P2 przez wskazany czas.

  • Forma na 6 muffinek

Etap 4 /4

Włóż ganache do rękawa cukierniczego i napełnij bułeczki.