Ciasto francuskie - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Ciasto francuskie

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    3 godz.

Składniki

12 osób

  • 10 cl Woda

  • 2 szczypta Sól

  • 200 g Mąka

  • 145 g Masło

Akcesoria

  • Hak do wyrabiania ciasta
    Hak do wyrabiania ciasta

Czas przygotowania

Etap 1 /10

Umieść wodę, sól i mąkę w misie urządzenia. Naciśnij "Start".

  • 10cl Woda
  • 2szczypta Sól
  • 200g Mąka
  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 2 /10

Wyjmij ciasto z misy, zrób w nim nacięcie na krzyż, przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut.

Etap 3 /10

Umieść ciasto na posypanej mąką stolnicy i rozwałkuj je na krzyż.

Etap 4 /10

Lekko ubij masło wałkiem do ciasta, aby zmiękło. Umieść masło na środku ciasta i zawiń na nim 4 rogi krzyża. Rozwałkuj ciasto na grubość około 3 cm, a następnie pozostaw je na 30 minut w lodówce.

  • 145g Masło

Etap 5 /10

Utwórz proste zagięcie: złóż dolną trzecią część ciasta i złóż górną trzecią część, jak portfel, aby uzyskać 3 warstwy. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 cm.

Etap 6 /10

Zrób kolejne proste zagięcie. Następnie odstaw do lodówki na 30 minut.

Etap 7 /10

Zrób kolejne proste zagięcie. Następnie odstaw do lodówki na 30 minut.

Etap 8 /10

Zrób kolejne proste zagięcie. Następnie odstaw do lodówki na 30 minut.

Etap 9 /10

Rozwałkuj ciasto, aż będzie miało grubość około 2 mm.

Etap 10 /10

Twoje ciasto jest gotowe i możesz teraz użyć go w innym przepisie.