Grillowane steki z ziemniakami po montrealsku
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 szt. średnie ziemniaki Yukon Gold, około 1 kg (2 funty)
1 łyżka olej rzepakowy
2 łyżka montrealska przyprawa do steków, oddzielnie
4 szt. steki z rostbefu, każdy ok. 175 g (6 uncji)
0.25 c ketchup
1 łyżka sos worcester
0.5 łyżka sos chili
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Włóż ziemniaki do mikrofalówki i gotuj przez 6 minut lub dopóki ziemniaki będą jeszcze dość twarde, ale będzie można wbić w nie widelec. Przekrój każdy ziemniak na pół, a następnie pokrój każdą połówkę wzdłuż na paski o grubości 1 cm. Obtocz ziemniaki w oleju i połowie przyprawy do steków. Wymieszaj ketchup z sosem worcester i sosem chili, a następnie kontynuuj mieszanie aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Etap 2 /6
W międzyczasie osusz steki ręcznikiem papierowym, aby je wysuszyć. Każdą stronę steku posyp pozostałą przyprawą do steków.
Etap 3 /6
Włącz grilla. Wybierz program Czerwone mięso / Stek i naciśnij OK. Spryskaj tace grilla niewielką ilością oleju w sprayu. Gdy purpurowa/biała kontrolka przestanie migać, połóż steki na grillu i zamknij pokrywkę.
Etap 4 /6
Piecz do chwili, aż kolor kontrolki zacznie wskazywać preferowany stan: żółty oznacza stek krwisty, pomarańczowy – średnio upieczony, a czerwony – dobrze upieczony. Przełóż steki na talerz i przykryj folią. Odstaw na 5 minut.
Etap 5 /6
Grilluj każdą porcję ziemniaków przez 5 minut lub do chwili, aż będą miękkie i dobrze przypieczone.
Etap 6 /6
Steki i ziemniaki podawaj z sosem ketchupowym.