Kalmary z polentą - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Kalmary z polentą

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 25 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    5 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 600 g Kalmary

  • 30 g Masło

  • 2 szt. Czosnek

  • 2 szt. Cytryny

  • 150 g Polenta

  • 200 ml Śmietanka

  • 400 ml Bulion warzywny

  • 2 łyżka Natka pietruszki

  • Papier do pieczenia

  • Sól, pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Przygotuj składniki.

  • 600g Kalmary
  • 30g Masło
  • 2szt. Czosnek
  • 2szt. Cytryny
  • 150g Polenta
  • 200ml Śmietanka
  • 400ml Bulion warzywny
  • 2łyżka Natka pietruszki
  • Papier do pieczenia
  • Sól, pieprz

Etap 2 /7

Wyściel koszyk do gotowania na parze Cook4me papierem pergaminowym.

  • Papier do pieczenia

Etap 3 /7

Umieść polentę, śmietanę i bulion w garnku Cook4me. Dopraw solą i pieprzem.

  • 150g Polenta
  • 200ml Śmietanka
  • 400ml Bulion warzywny
  • Sól, pieprz

Etap 4 /7

Mieszaj aż całość zgęstnieje. Włóż koszyk do gotowania na parze.

Etap 5 /7

Włóż kalmary, masło, sok cytrynowy, czosnek, sól, pieprz do Cook4me i zalej 250 ml wody. Połóż koszyk na górze.

  • 600g Kalmary
  • 30g Masło
  • 2szt. Czosnek
  • 2szt. Cytryny
  • Sól, pieprz

Etap 6 /7

Gotuj w Cook4me.

Etap 7 /7

Podawaj polentę na talerzu z kalmarami i zieloną pietruszką.

  • 2łyżka Natka pietruszki