Klopsiki wołowe według Kiszki - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Klopsiki wołowe według Kiszki

ratings.4.9

4.9/5 -

  • Całkowity czas 29 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    14 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • Mielona wołowina

  • Cebula

  • Bułka

  • Ziele angielskie

  • Pieprz

  • Sól

  • Na sos:

  • Por

  • Śmietana 30%

  • Bulion

  • Olej

  • Masło

  • Mąka

  • Cytryna

  • Cukier

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Przygotuj składniki

  • g Mielona wołowina
  • szt. Cebula
  • szt. Bułka
  • łyżeczka Ziele angielskie
  • łyżeczka Pieprz
  • łyżeczka Sól
  • szt. Por
  • ml Śmietana 30%
  • ml Bulion
  • łyżka Olej
  • łyżka Masło
  • łyżka Mąka
  • łyżka Cytryna
  • łyżeczka Cukier

Etap 2 /9

Cebulę bardzo drobno posiekaj, a kajzerkę namocz przez chwilę w wodzie i delikatnie ją odciśnij.

  • szt. Cebula
  • szt. Bułka

Etap 3 /9

Wszystkie składniki pulpecików przełóż do dużej miski. Masę wyrób dłonią do momentu dokładnego połączenia się składników. Następnie ulep pulpeciki. Każdy o wadze ok. 20 g.

  • g Mielona wołowina
  • szt. Cebula
  • szt. Bułka
  • łyżeczka Ziele angielskie
  • łyżeczka Pieprz
  • łyżeczka Sól

Etap 4 /9

Białą część pora dokładnie umyj pod bieżącą wodą i poszatkuj.

  • szt. Por

Etap 5 /9

Wlej 1 łyżkę oleju do Cook4me.

  • łyżka Olej

Etap 6 /9

Podsmaż pulpeciki z każdej strony (Jeśli używasz dużej ilości mięsa – smaż je partiami). Gotowe przełóż na talerz. Nie muszą być całkowicie usmażone.

Etap 7 /9

Dodaj do Cook4me 1 łyżkę masła i wrzuć pora. (Nie usuwaj tłuszczu po smażeniu pulpetów.)

  • szt. Por
  • łyżka Masło

Etap 8 /9

Dodaj 1,5 łyżki mąki pszennej i podsmaż ją razem z porem.

  • łyżka Mąka

Etap 9 /9

Do Cook4me wlej bulion i śmietankę i dokładnie wymieszaj sos. Jeśli twój bulion jest mało słony – możesz doprawić całość dodatkową solą. Następnie dorzuć pulpeciki.

  • ml Śmietana 30%
  • ml Bulion
  • łyżka Cytryna