Makaron z krewetkami wg Pati Sołtysik - przepisy Cook4Me | Tefal
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Makaron z krewetkami wg Pati Sołtysik

ratings.3.5

3.5/5 -

  • Całkowity czas 28 min.
  • Czas przygotowania
    8 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 225 g Krewetki

  • 400 g Makaron ramen

  • 100 g Masło

  • 80 g Cebula

  • Czosnek

  • 200 ml Mleko kokosowe

  • 200 ml Białe wino

  • 100 ml Woda

  • 2 łyżka Olej ryżowy

  • 50 g Pędy bambusa

  • 50 g Korzeń pietruszki

  • 50 g Marchew

  • 150 g Pieczarki

  • 2 łyżka Liście kolendry

  • 15 g Cebula dymka

  • 0.5 łyżeczka Imbir

  • 0.5 łyżeczka Kardamon

  • 1.5 łyżeczka Curry

  • 1 łyżeczka Słodka papryka wędzona

  • Sól i pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przygotuj składniki.

  • 225g Krewetki
  • 400g Makaron ramen
  • 100g Masło
  • 80g Cebula
  • Czosnek
  • 200ml Mleko kokosowe
  • 200ml Białe wino
  • 100ml Woda
  • 2łyżka Olej ryżowy
  • 50g Pędy bambusa
  • 50g Korzeń pietruszki
  • 50g Marchew
  • 150g Pieczarki
  • 2łyżka Liście kolendry
  • 15g Cebula dymka
  • 0.5łyżeczka Imbir
  • 0.5łyżeczka Kardamon
  • 1.5łyżeczka Curry
  • 1łyżeczka Słodka papryka wędzona
  • Sól i pieprz

Etap 2 /6

Czosnek przeciskamy przez praskę, a cebule siekamy.

  • 80g Cebula
  • Czosnek

Etap 3 /6

Do Cook4me wkładamy masło i rozpuszczamy, a następnie dodajemy cebule i czosnek i całość podsmażamy mieszając przez 3 min.

  • 100g Masło
  • 80g Cebula
  • Czosnek

Etap 4 /6

Pieczarki siekamy w plasterki. Do urządzenia wlewamy wino. Dodajemy krewetki oraz pieczarki i podsmażamy często mieszając przez 5 min.

  • 225g Krewetki
  • 200ml Białe wino
  • 150g Pieczarki

Etap 5 /6

Pietruszkę i marchewkę siekamy w talarki. Dymkę kroimy drobno. Do Cook4me wlewamy olej ryżowy, a następnie dodajemy przyprawy, marchewkę i pietruszkę, bambus, dymkę, kolendrę oraz pastę do zupy pho. Podsmażamy mieszając przez 5 min.

  • 2łyżka Olej ryżowy
  • 50g Pędy bambusa
  • 50g Korzeń pietruszki
  • 50g Marchew
  • 2łyżka Liście kolendry
  • 15g Cebula dymka
  • 0.5łyżeczka Imbir
  • 0.5łyżeczka Kardamon
  • 1.5łyżeczka Curry
  • 1łyżeczka Słodka papryka wędzona
  • Sól i pieprz

Etap 6 /6

Na koniec dodajemy makaron, mleczko kokosowe i wodę. Gotujemy przez 7 min.

  • 400g Makaron ramen
  • 200ml Mleko kokosowe
  • 100ml Woda