Miętowy sernik czekoladowy - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Miętowy sernik czekoladowy

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 35 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 0.5 c Ciastka czekoladowe

  • 1 łyżka Masło

  • 125 g Ser śmietankowy

  • 3 łyżka Mleko skondensowane

  • 0.33 c Kawałki czekolady

  • 0.5 łyżeczka Ekstrakt z wanilii

  • 1 Jajko

  • Bita śmietana

  • 0.5 łyżka Esencja z mięty pieprzowej

  • 18 cm naczynie

  • 375 ml Woda

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przygotuj składniki.

  • 0.5c Ciastka czekoladowe
  • 1łyżka Masło
  • 125g Ser śmietankowy
  • 3łyżka Mleko skondensowane
  • 0.33c Kawałki czekolady
  • 0.5łyżeczka Ekstrakt z wanilii
  • 1 Jajko
  • Bita śmietana
  • 0.5łyżka Esencja z mięty pieprzowej
  • 18 cm naczynie
  • 375ml Woda

Etap 2 /6

Połącz kawałki ciasteczek z roztopionym masłem. Wlej masę do 18-centymetrowego naczynia.

  • 0.5c Ciastka czekoladowe
  • 1łyżka Masło
  • 18 cm naczynie

Etap 3 /6

Ubij serek śmietankowy, mleko, czekoladę, miętę i wanilię na gładką masę. Mieszaj w jajku, aż składniki się połączą.

  • 125g Ser śmietankowy
  • 3łyżka Mleko skondensowane
  • 0.33c Kawałki czekolady
  • 0.5łyżeczka Ekstrakt z wanilii
  • 1 Jajko
  • 0.5łyżka Esencja z mięty pieprzowej

Etap 4 /6

Wlej 1 1/2 szklanki (375 ml) wody do misy. Umieść naczynie w koszyku do gotowania na parze. Przykryj folią.

  • 375ml Woda

Etap 5 /6

Gotuj pod ciśnieniem.

Etap 6 /6

Chłódź przez co najmniej 6 godzin lub postaw na noc. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną.

  • Bita śmietana