Mini ptysie - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Mini ptysie

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 10 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    35 min.
  • Studzenie
    10 min.

Składniki

1 porcja

  • 33 ml Woda (33g)

  • 30 ml Mleko (30 g)

  • 27 g Masło

  • 10 g Cukier waniliowy

  • 35 g Mąka

  • 1 jajko, ubite

  • 1 szczypta Sól

  • 1 jajko, ubite

  • Cukier perłowy

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Do rondla wlej mleko, wodę, dodaj cukier waniliowy, masło i dużą szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia, a następnie dodaj od razu całą mąkę. Mieszaj drewnianą łyżką na małym ogniu, aż do uzyskania ładnej, gęstej masy, która łatwo spływa z boków rondla.

  • 33ml Woda (33g)
  • 30ml Mleko (30 g)
  • 27g Masło
  • 10g Cukier waniliowy
  • 35g Mąka
  • 1szczypta Sól

Etap 2 /6

Zdejmij rondel z ognia. Dodaj jajko w trzech porcjach, energicznie mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • 1 jajko, ubite

Etap 3 /6

Masę włóż do rękawa cukierniczego. Wyciśnij małe ptysie do każdej formy.

Etap 4 /6

Posmaruj ciasto ubitym jajkiem. Obsyp perlistym cukrem. Włóż formę do Cake Factory.

  • 1 jajko, ubite
  • Cukier perłowy

Etap 5 /6

Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem.

Etap 6 /6

Wyjmij z formy, odstaw do ostygnięcia i podawaj na ciepło lub zimno.