OBIAD U DZIADA - Zupa fasolowa na boczku i kiełbasie - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według DZIAD

OBIAD U DZIADA - Zupa fasolowa na boczku i kiełbasie

ratings.4.5

4.5/5 -

  • Całkowity czas 13 godz. 35 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    1 godz. 5 min.
  • Studzenie
    12 godz.

Składniki

6 osób

  • 350 g boczku parzonego

  • 3 pęta kiełbasy śląskiej

  • 250 g fasoli "piękny Jaś" (suchej)

  • 3 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1 por

  • 1 ćwiartka selera

  • 2 cebule

  • 3 ziemniaki

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 natka pietruszki

  • 250 g suchego makaronu (muszelki lub świderki)

  • 6 szczypta otartego majeranku

  • 2 łyżeczka soli

  • 0.5 łyżeczka pieprzu

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 4 liście laurowe

  • 2 łyżeczka oleju rzepakowego

  • 2.5 l wody

Czas przygotowania

Etap 1 /15

Na 10 - 12 godzin przed rozpoczęciem gotowania zupy umieść w naczyniu ziarna fasoli i zalej je wodą.

  • 250g fasoli "piękny Jaś" (suchej)
  • 2.5l wody

Etap 2 /15

Pokrój boczek w kostkę.

  • 350g boczku parzonego

Etap 3 /15

Przekrój każde pęto kiełbasy wzdłóż na pół i pokrój na talarki.

  • 3 pęta kiełbasy śląskiej

Etap 4 /15

Obierz i umyj pietruszkę, por i seler.

  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 ćwiartka selera

Etap 5 /15

Obierz i umyj marchewki, a następnie pokrój je na talarki.

  • 3 marchewki

Etap 6 /15

Obierz cebule. Jedną pozostaw w całości, a drugą pokrój w kostkę.

  • 2 cebule

Etap 7 /15

Obierz i imyj ziemniaki, a następnie pokrój je w kostkę.

  • 3 ziemniaki

Etap 8 /15

Poobrywaj z natki pietruszki liście i drobno je pokrój.

  • 1 natka pietruszki

Etap 9 /15

Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.

  • 3 ząbki czosnku

Etap 10 /15

Wlej do Cook4Me olej. Po podgrzaniu dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przez 5 min. mieszając od czasu do czasu. W połowie czasu smażenia dodaj czosnek i lekko posól całość.

  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2łyżeczka soli
  • 2łyżeczka oleju rzepakowego

Etap 11 /15

Umieść w Cook4Me pokrojony boczek i kiełbasę. Smaż całość przez 20 min. W połowie czasu smażenia dodaj majeranek. Od czasu do czasu mieszaj.

  • 350g boczku parzonego
  • 3 pęta kiełbasy śląskiej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 6szczypta otartego majeranku
  • 2łyżeczka soli
  • 2łyżeczka oleju rzepakowego

Etap 12 /15

Odcedż z wody ziarna fasoli (wody, w której się moczyły nie wylewaj !) i umieść je w Cook4Me. Następnie dodaj por, seler, pietruszkę, marchewkę, cebulę (w całości), ziarna ziela angielskiego i liście laurowe.

  • 350g boczku parzonego
  • 3 pęta kiełbasy śląskiej
  • 250g fasoli "piękny Jaś" (suchej)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 ćwiartka selera
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 6szczypta otartego majeranku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2łyżeczka oleju rzepakowego

Etap 13 /15

Wlej do Cook4Me wodę, w której moczyły się ziarna fasoli i uzupełnij wodą bierzącą do 2.5 l. Całość posól i gotuj pod wysokim ciśnieniem 30 min.

  • 350g boczku parzonego
  • 3 pęta kiełbasy śląskiej
  • 250g fasoli "piękny Jaś" (suchej)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 ćwiartka selera
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 6szczypta otartego majeranku
  • 2łyżeczka soli
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2łyżeczka oleju rzepakowego
  • 2.5l wody

Etap 14 /15

Po rozszczelnieniu wyjmij z Cook4Me por, seler, pietruszkę i cebulę (w całości). Dodaj pokrojoną natkę pietruszki, ziemniaki i makaron, a następnie gotuj pod niskim ciśnieniem 15 min.

  • 350g boczku parzonego
  • 3 pęta kiełbasy śląskiej
  • 250g fasoli "piękny Jaś" (suchej)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 ćwiartka selera
  • 2 cebule
  • 3 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 natka pietruszki
  • 250g suchego makaronu (muszelki lub świderki)
  • 6szczypta otartego majeranku
  • 2łyżeczka soli
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2łyżeczka oleju rzepakowego
  • 2.5l wody

Etap 15 /15

Po rozszczelnieniu przypraw zupę pieprzem do smaku.

  • 350g boczku parzonego
  • 3 pęta kiełbasy śląskiej
  • 250g fasoli "piękny Jaś" (suchej)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 ćwiartka selera
  • 2 cebule
  • 3 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 natka pietruszki
  • 250g suchego makaronu (muszelki lub świderki)
  • 6szczypta otartego majeranku
  • 2łyżeczka soli
  • 0.5łyżeczka pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2łyżeczka oleju rzepakowego
  • 2.5l wody