Pieczona biała kiełbasa
- Całkowity czas 35 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 Białe, surowe kiełbaski
2 Cebule
2 Ząbki czosnku
250 ml Dowolnego bulionu
1 łyżeczka Majeranku
1 łyżeczka Miodu
2 łyżeczka Musztardy francuskiej
2 łyżeczka Sosu sojowego
1 łyżeczka Słodkiej papryki
1 łyżka Oleju roślinnego
1 łyżka Masła
Sól, pieprz do smaku
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki.
Etap 2 /5
Górę kiełbasek nakłuj wykałaczką w kilku miejscach. Cebulę posiekaj w piórka, a czosnek w cienkie plasterki. Przygotuj bejcę składającą się z 1/2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczek musztardy i 2 łyżeczek sosu sojowego.
Etap 3 /5
Rozgrzej urządzenie i dopiero wtedy dodaj 1 łyżkę oleju roślinnego oraz łyżkę masła. Od razu wrzuć cebulę i czosnek. Podsmażaj razem przez chwilę często mieszając.
Etap 4 /5
Podsmażoną cebulę oprósz majerankiem, szczyptą soli oraz słodką papryką. Wymieszaj. Ułóż kiełbaski i zalej wszystko bulionem. Kiełbaski powinny wystawać. Na ich wierzch wyłóż po łyżeczce bejcy i rozsmaruj. Nałóż pokrywę do zapiekania Extra Crisp i uruchom Program 1 na 30 minut. Co kilka minut podnoś ją i delikatnie przemieszaj cebulę, żeby wierzch się nie przypalił. Możesz też dokładać bejcy na górę kiełbasek. Jeśli wszystko zacznie się już zbyt mocno rumienić, możesz trochę skrócić czas zapiekania. Jeśli po zakończeniu zostało jeszcze dużo płynu – przejdź w tryb mocnego podsmażania. Odparowanie sosu zajmie dosłownie minutkę, dwie. Powinno jednak pozostać trochę płynu.
Etap 5 /5
Gotowe danie podawaj na chrzanowym puree z ziemniaków. Zrobisz je bardzo prosto. Do ugotowanych ziemniaków dodaj trochę masła, mleka i łyżeczkę chrzanu. Ubij wszystko bardzo dobrze, aby powstało gładkie, kremowe puree. Możesz dodać więcej tłuszczu i chrzanu w zależności od wielkości porcji.