Pieczona biała kiełbasa - przepisy Cook4Me | Tefal
Kiszka Ziemniaczana
Przepis według Kiszka Ziemniaczana

Pieczona biała kiełbasa

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 35 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 4 Białe, surowe kiełbaski

  • 2 Cebule

  • 2 Ząbki czosnku

  • 250 ml Dowolnego bulionu

  • 1 łyżeczka Majeranku

  • 1 łyżeczka Miodu

  • 2 łyżeczka Musztardy francuskiej

  • 2 łyżeczka Sosu sojowego

  • 1 łyżeczka Słodkiej papryki

  • 1 łyżka Oleju roślinnego

  • 1 łyżka Masła

  • Sól, pieprz do smaku

Akcesoria

  • Extra Crisp
    Extra Crisp

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Przygotuj składniki.

  • 4 Białe, surowe kiełbaski
  • 2 Cebule
  • 2 Ząbki czosnku
  • 250ml Dowolnego bulionu
  • 1łyżeczka Majeranku
  • 1łyżeczka Miodu
  • 2łyżeczka Musztardy francuskiej
  • 2łyżeczka Sosu sojowego
  • 1łyżeczka Słodkiej papryki
  • 1łyżka Oleju roślinnego
  • 1łyżka Masła
  • Sól, pieprz do smaku

Etap 2 /5

Górę kiełbasek nakłuj wykałaczką w kilku miejscach. Cebulę posiekaj w piórka, a czosnek w cienkie plasterki. Przygotuj bejcę składającą się z 1/2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczek musztardy i 2 łyżeczek sosu sojowego.

Etap 3 /5

Rozgrzej urządzenie i dopiero wtedy dodaj 1 łyżkę oleju roślinnego oraz łyżkę masła. Od razu wrzuć cebulę i czosnek. Podsmażaj razem przez chwilę często mieszając.

Etap 4 /5

Podsmażoną cebulę oprósz majerankiem, szczyptą soli oraz słodką papryką. Wymieszaj. Ułóż kiełbaski i zalej wszystko bulionem. Kiełbaski powinny wystawać. Na ich wierzch wyłóż po łyżeczce bejcy i rozsmaruj. Nałóż pokrywę do zapiekania Extra Crisp i uruchom Program 1 na 30 minut. Co kilka minut podnoś ją i delikatnie przemieszaj cebulę, żeby wierzch się nie przypalił. Możesz też dokładać bejcy na górę kiełbasek. Jeśli wszystko zacznie się już zbyt mocno rumienić, możesz trochę skrócić czas zapiekania. Jeśli po zakończeniu zostało jeszcze dużo płynu – przejdź w tryb mocnego podsmażania. Odparowanie sosu zajmie dosłownie minutkę, dwie. Powinno jednak pozostać trochę płynu.

  • Extra Crisp

Etap 5 /5

Gotowe danie podawaj na chrzanowym puree z ziemniaków. Zrobisz je bardzo prosto. Do ugotowanych ziemniaków dodaj trochę masła, mleka i łyżeczkę chrzanu. Ubij wszystko bardzo dobrze, aby powstało gładkie, kremowe puree. Możesz dodać więcej tłuszczu i chrzanu w zależności od wielkości porcji.