Pieczone ziemniaki - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Kasia

Pieczone ziemniaki

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 43 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    28 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1500 g Ziemniaków

  • 200 g Marchewki

  • 300 g Buraki

  • 150 g Cebule

  • 350 g Cienkie kiełbasy

  • 200 g Surowego wędzonego boczku

  • 2 szczypta Sól

  • 2 szczypta Pieprz

  • 2 szczypta Pieprz ziołowy

  • 4 łyżka Przyprawa do ziemniaków

  • 2 łyżka Smalcu

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Pokój ziemniaki w grube plastry, mniejsze na połówki lub ćwiartki. Marchewkę, buraki, kiełbasę i boczek pokrój w plastry, a cebule w piórka.

  • 1500g Ziemniaków
  • 200g Marchewki
  • 300g Buraki
  • 150g Cebule
  • 350g Cienkie kiełbasy
  • 200g Surowego wędzonego boczku
  • 2szczypta Sól
  • 2szczypta Pieprz
  • 2szczypta Pieprz ziołowy
  • 4łyżka Przyprawa do ziemniaków
  • 2łyżka Smalcu

Etap 2 /4

Plasterki boczku ułóż na dnie garnka i podsmaż.

Etap 3 /4

Na podsmażonym boczku układaj warstwami warzywa i wędlinę - pierwsza i ostatnia warstwa to ziemniaki. Posyp przyprawą do dań z ziemniaków, ewentualnie dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym lub innymi przyprawami wg własnego uznania. Jeżeli boczek jest bardzo chudy, można dodać 1 - 2 łyżki smalcu. Gotuj pod ciśnieniem.

Etap 4 /4

Podawaj z kefirem lub maślanką.