Rodzinne tiramisu - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Rodzinne tiramisu

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 4 godz. 50 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    4 godz.

Składniki

2 porcje

  • 6 Jajka

  • 90 g Cukier

  • 90 g Mąka

  • 70 g Cukier puder

  • 40 g Cukier puder

  • 300 ml Mocna kawa espresso

  • 1 szczypta Sól

  • 500 g Mascarpone

  • 6 Jajka

  • 50 g Cukier

  • 50 g Cukier

  • 1 szczypta Sól

  • Kakao

Akcesoria

  • Nieprzywierająca forma
    Nieprzywierająca forma

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Włóż do miski żółtka na krem. Wsyp do żółtek cukier i ubijaj przez dłuższą chwilę mikserem elektrycznym. Dodaj przesianą mąkę i zamieszaj.

  • 6 Jajka
  • 90g Cukier
  • 90g Mąka

Etap 2 /9

Białka ubij na sztywno, dodając uprzednio szczyptę soli. Dodaj cukier puder i ubijaj przez 1 minutę.

  • 6 Jajka
  • 70g Cukier puder
  • 1szczypta Sól

Etap 3 /9

Połącz obie mieszanki, a powstałą masę przelej do formy posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Posyp małą ilością cukru pudru i wstaw formę do Cake Factory.

  • 90g Mąka
  • Nieprzywierająca forma

Etap 4 /9

Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje

Etap 5 /9

W tym samym czasie zmieszaj kawę z cukrem pudrem.

  • 40g Cukier puder
  • 300ml Mocna kawa espresso

Etap 6 /9

Wyjmij ciasto z Cake Factory, ale pozostaw je w formie. Podziurkuj ciasto widelcem. Polej ciasto syropem kawowym i odstaw.

  • 40g Cukier puder
  • 300ml Mocna kawa espresso

Etap 7 /9

(KREM) Aby przygotować krem, oddziel białka od żółtek i dodaj do żółtek połowę cukru. Ubijaj aż masa stanie się biała i spieniona. Dodaj mascarpone i ubijaj ponownie, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • 500g Mascarpone
  • 6 Jajka
  • 50g Cukier

Etap 8 /9

Białka ubij na gęstą i sztywną pianę, dodając uprzednio szczyptę soli. Dodaj pozostały cukier i ubijaj przez kolejne 30 sekund. Dodaj do masy z mascarpone, po 1/3 za każdym razem. Mus wylej na ciasto nasączone kawą. Rozprowadź mus i pozostaw do schłodzenia przez co najmniej 4 godziny.

  • 50g Cukier
  • 1szczypta Sól

Etap 9 /9

Przed podaniem posyp gorzkim kakaem w proszku.

  • Kakao