Ryż po indyjsku z jajkiem curry - przepisy Cook4Me | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Ryż po indyjsku z jajkiem curry

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 8 min.
  • Czas przygotowania
    8 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 8 Jajek

  • 1 łyżka Curry

  • Sól, pieprz

  • 200 g Ryżu

  • 200 ml Wody

  • 40 ml Oleju rzepakowego

  • 1 Szczypiorku z dymki

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Jajka mieszamy z curry, solą i pieprzem do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • 8 Jajek
  • 1łyżka Curry
  • Sól, pieprz

Etap 2 /4

W Cook4me włączamy smażenie. Po nagrzaniu misy wlewamy olej. Wlewamy masę jajeczną – w 3 partiach: najpierw 1/3 masy i smażymy 2 min mieszając co pól minuty, następnie dolewamy kolejną 1/3 masy i smażymy w ten sam sposób i po 2 min dolewamy resztę masy i smażymy.

  • 40ml Oleju rzepakowego

Etap 3 /4

Gdy jajka zasmażą się i będą przypominać kawałki smażonego kurczaka, dodajemy ryż, mieszamy i zalewamy wodą. Gotujemy pod niskim ciśnieniem.

  • 200g Ryżu
  • 200ml Wody

Etap 4 /4

Gotowy ryż delikatnie rozdrabniamy i podajemy z siekanym szczypiorkiem.