Schab w sosie własnym wg Kiszki
- Całkowity czas 5 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
600 g Schabu wieprzowego
350 ml Wody
1 Cebula (170 g)
3 Ząbki czosnku
2 łyżka Śmietany 30%
0.5 łyżeczka Soli + do oprószenia mięsa
2 szczypta Tymianku
5 Kulek ziela angielskiego
5 Kulek czarnego pieprzu
2 Liście laurowe
0.75 łyżeczka Słodkiej papryki
1.5 łyżka Mąki pszennej
1 łyżka Smalcu
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki. Jeśli posiadasz mięso w jednym kawałku – potnij je na porcje. Kotlety delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Uważaj, żeby nie porozrywać schabu. Oprósz odrobiną soli z obu stron i odstaw na chwilę. Na tym etapie nie używaj dużo soli. Cebulę potnij w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Etap 2 /5
Dodaj do Cook4me odrobinę smalcu i zacznij podsmażać kotlety. Rób to po dwie sztuki na jeden raz. Smażenie każdej partii potrwa około 3 minuty. Mięso powinno być zrumienione przynajmniej z jednej strony. Nie wkładaj do urządzenia więcej mięsa jednocześnie, ponieważ „puści” ono zbyt dużo soków i zacznie się gotować zamiast smażyć. Do każdej kolejnej partii dokładaj odrobinę smalcu. Całość usmażonego schabu przełóż na talerz.
Etap 3 /5
Nie myj garnka. Jeśli przywarło odrobinę mięsa – nic się nie przejmuj. Wszystko pozostaw tak jak jest. Wrzuć cebulę. Podsmażaj chwilę często mieszając. W trzeciej minucie dodaj czosnek. Na minutę przed końcem dodaj do garnka mięso razem ze wszystkimi sokami i wsyp mąkę. Wymieszaj wszystko delikatnie i chwilę podsmażaj.
Etap 4 /5
Do urządzenia dodaj zimną wodę i wszystko przemieszaj. Teraz czas na przyprawy. Wsyp: 1/2 łyżeczki soli, 2 szczypty tymianku, 5 kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego, 2 liście laurowe i 3/4 łyżeczki słodkiej papryki. Zamknij urządzenie i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.
Etap 5 /5
Podnieś pokrywę. Dodaj śmietanę i delikatnie zamieszaj. Uważaj, bo mięso jest kruche i może się rozpadać. Jeśli sos jest zbyt gęsty – możesz dodać odrobinę wody. Jeśli jest zbyt rzadki – rozrób w kilku łyżkach zimnej wody 1/2 łyżeczki mąki i dodaj do środka. Przejdź w tryb mocnego duszenia i od momentu bulgotania gotuj maksymalnie 30 sekund. Spróbuj sos i ewentualnie dopraw jeszcze wg uznania. Gotowe. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami. Idealnie pasuje ogórek kwaszony.