Sernik śmietankowy - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Kulinarne Co Nieco

Sernik śmietankowy

ratings.4.7

4.7/5 -

  • Całkowity czas 50 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    35 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 porcja

  • 150 g kakaowych herbatników

  • 2 łyżka masła

  • 450 g twarogu sernikowego z wiaderka

  • 0.25 łyżeczka soli

  • 2 łyżeczka aromatu wniliowego

  • 1 łyżka Skrobi ziemniaczanej

  • 50 g cukru pudru

  • 100 g kwaśnej śmietany 18%

  • 3 jajka

Czas przygotowania

Etap 1 /3

Tortownicę o Ø ok 19 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Herbatniki zmiksować na piasek i wymieszać z 2 łyżkami roztopionego masła. Powstałą masą równo wyłożyć dno i lekko boki tortownicy a następnie ugnieść dłonią lub łyżką.

  • 150g kakaowych herbatników
  • 2łyżka masła

Etap 2 /3

Wszystkie składniki na masę sernikową powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić je w misie miksera i krótko zmiksować tylko do połączenia się składników. Nie miksować zbyt długo, aby do masy nie wtłoczyć zbyt dużo powietrza. Gotową masę przelać do tortownicy na herbatnikowy spód i wyrównać. Do misy Multicookera wlać ok 2 szklanki wody i wstawić ruszt do gotowania na parze. Następnie na ruszcie ustawić tortownice z masą i zamknąć pokrywę. Uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM ustawiając czas gotowania na 35 min.

  • 450g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 0.25łyżeczka soli
  • 2łyżeczka aromatu wniliowego
  • 1łyżka Skrobi ziemniaczanej
  • 50g cukru pudru
  • 100g kwaśnej śmietany 18%
  • 3 jajka

Etap 3 /3

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Tortownicę pozostawić w urządzeniu przez ok 15 min a następnie wyjąć na blat i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie serniczek schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować wg własnych upodobań u mnie były to wiśnie deserowe. Podawać dobrze schłodzony. Smacznego