Sernik - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Sernik

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 13 godz. 10 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    50 min.
  • Studzenie
    12 godz.

Składniki

1 porcja

  • Baza:

  • 60 g Masło

  • 50 g Mąka

  • 50 g Cukier trzcinowy

  • 125 g Ciastka Kruche:

  • Śmietana

  • 600 g Kremowy ser do smarowania

  • 3 Jajko

  • 150 g Cukier

  • 150 ml Śmietana kremówka 30%

  • 1 łyżeczka Mąka

  • 1 Laska wanilii

Akcesoria

  • Nieprzywierająca forma
    Nieprzywierająca forma

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Włóż masło do nieprzywierającego naczynia a następnie włóż do Cake Factory. Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem.

  • 60g Masło

Etap 2 /8

W misce pokrusz kruche ciasteczka, rozgniatając je szklanką. Dodaj cukier, mąkę i rozpuszczone masło. Wymieszaj widelcem.

  • 60g Masło
  • 50g Mąka
  • 50g Cukier trzcinowy
  • 125g Ciastka Kruche:

Etap 3 /8

Włóż do naczynia prostokąt wycięty z papieru do pieczenia. Połóż masę z ciastek na wierzchu i dociśnij ją szklanką. Odstaw na bok.

  • Nieprzywierająca forma

Etap 4 /8

W tej samej misce ucieraj na gładko ser śmietankowy z cukrem i zeskrobanymi nasionami strąka wanilii. Dodawaj stopniowo śmietanę kremówkę.

  • 600g Kremowy ser do smarowania
  • 150g Cukier
  • 1 Laska wanilii

Etap 5 /8

Na koniec dodaj jajka, mąkę i energicznie ubijaj.

  • 3 Jajko
  • 1łyżeczka Mąka

Etap 6 /8

Wlej do naczynia na spód z ciasta. Wstaw formę do Cake Factory.

  • Nieprzywierająca forma

Etap 7 /8

Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem.

Etap 8 /8

Odczekaj, aż sernik ostygnie do temperatury pokojowej. Wyjmij go z naczynia i przed podaniem pozostaw do schłodzenia przez noc.