Sero - jabłecznik
- Całkowity czas 1 godz.
- 15 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 porcje
podłużne biszkopty
3 jabłka
1 łyżka klarowanego masła
80 g brązowego cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
350 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
200 g serka mascarpone o smaku wanilii z biała czekoladą
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
50 g cukru pudru
3 jajka
0.5 szklanki blanszowanych płatków migdałowych
1 łyżka masła
3 łyżka miodu
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Tortownicę o Ø ok. 19 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na spodzie ciasno ułożyć podłużne biszkopty. Odstawić na bok.
Etap 2 /6
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Uruchomić program MOCNE PODSMAŻANIE i w misie urządzenia roztopić łyżkę klarowanego masła. Następnie wrzucić pokrojone jabłka i zasypać je cukrem. Dodać aromat waniliowy i cynamon. Delikatnie całość wymieszać i podsmażać jabłka aż się zrumienią na złoty kolor, a nadmiar płynów odparuje. Jabłka w trakcie smażenia należy od czasu do czasu delikatnie przemieszać uważając, aby nie uszkodzić ich struktury i nie zrobić z nich papki. Gotowe jabłka przełożyć do tortownicy na biszkoptowy spód. Przygotować masę serową.
Etap 3 /6
Wszystkie składniki na masę sernikową powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić je w misie miksera i krótko zmiksować tylko do połączenia się składników. Nie miksować zbyt długo, aby do masy nie wtłoczyć zbyt dużo powietrza. Gotową masę przelać do tortownicy na jabłkowy spód i wyrównać.
Etap 4 /6
Do misy Multicookera wlać ok. 2 szklanki wody i wstawić ruszt do gotowania na parze. Następnie na ruszcie ustawić tortownice i zamknąć pokrywę. Uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM.
Etap 5 /6
Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. W razie gdyby na wierzchu sernika widoczna była plama skroplonej wody, to należy ją usunąć wykorzystując do tego płatki ręcznika papierowego. Delikatnie układać je na wierzchniej warstwie sernika tak, aby wsiąknęły całą wodę. Tortownicę pozostawić w urządzeniu przez ok. 10 min, a następnie wyjąć na blat i zostawić do przestygnięcia. W tym czasie przygotować polewę.
Etap 6 /6
Na suchej patelni podprażyć na złoty kolor płatki migdałowe. Uprażone przełożyć do miseczki i odstawić na chwilę na bok. Następnie na patelni lub małym garnuszku roztopić masło z miodem. Doprowadzić do wrzenia i dodać uprażone migdały. Wymieszać. Zmniejszyć moc palnika i smażyć całość, aż masa zacznie gęstnieć, ciągle delikatnie mieszając. Gotową masę przelać na wierch sernika, wyrównać i pozostawić do wystygnięcia. Następnie przestygnięty serniczek schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Podawać dobrze schłodzony.