Solanka ukraińska wg Andrzeja Andrzejczaka - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Solanka ukraińska wg Andrzeja Andrzejczaka

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 36 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    26 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1.2 l Wywar wołowy

  • 200 g Ziemniaki

  • 100 ml Sok z kiszonych ogórków

  • 50 g Oliwki zielone

  • 50 g Oliwki czarne

  • 50 g Kapary

  • 200 g Młoda kapusta

  • 50 g Koncentrat pomidorowy

  • 70 g Słonina

  • 20 g Czosnek

  • 250 g Kiełbasa wiejska

  • 100 ml Śmietana

  • 1 szt. Koper

  • 1 szt. Natka pietruszki

  • Sól

  • 1 łyżeczka Pieprz

  • 1 szt. Chilli

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przygotuj składniki.

  • 1.2l Wywar wołowy
  • 200g Ziemniaki
  • 100ml Sok z kiszonych ogórków
  • 50g Oliwki zielone
  • 50g Oliwki czarne
  • 50g Kapary
  • 200g Młoda kapusta
  • 50g Koncentrat pomidorowy
  • 70g Słonina
  • 20g Czosnek
  • 250g Kiełbasa wiejska
  • 100ml Śmietana
  • 1szt. Koper
  • 1szt. Natka pietruszki
  • Sól
  • 1łyżeczka Pieprz
  • 1szt. Chilli

Etap 2 /6

Słoninę kroimy w drobną kostkę i mocno smażymy 5min.

  • 70g Słonina

Etap 3 /6

Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i mocno smażymy 5 min. Na koniec wrzucamy pokrojony w grubą kostkę młodą kapustę chwilę smażymy i dodajemy czosnek.

  • 200g Młoda kapusta
  • 20g Czosnek
  • 250g Kiełbasa wiejska

Etap 4 /6

Zalewamy całość bulionem i wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy podciśnieniem wg wskazań.

  • 1.2l Wywar wołowy
  • 200g Ziemniaki

Etap 5 /6

Po ugotowaniu ziemniaków wlewamy sok z kiszonych ogórków, dodajemy koncentrat pomidorowy, oliwki, kapary i kawałki mięsa z bulionu i średnio dusimy 5 min.

  • 100ml Sok z kiszonych ogórków
  • 50g Oliwki zielone
  • 50g Oliwki czarne
  • 50g Kapary
  • 50g Koncentrat pomidorowy

Etap 6 /6

Na koniec dodajemy pokrojony koper i natkę. Zupę serwujemy z kleksem kwaśnej i gęstej śmietany.

  • 100ml Śmietana
  • 1szt. Koper
  • 1szt. Natka pietruszki