Wegańskie muffiny jabłkowe z kruszonką - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Wegańskie muffiny jabłkowe z kruszonką

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 8 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    33 min.
  • Studzenie
    5 min.

Składniki

1 porcja

  • 120 g Mąka

  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia

  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona

  • 60 g Cukier trzcinowy

  • 100 g Przecier jabłkowy

  • 40 ml Olej

  • 1 łyżeczka Sok z cytryny

  • 70 g Jabłko (70 g obrane i pokrojone w kostkę)

  • 1 szczypta Sól

  • Kruszonka:

  • 35 g Mąka

  • 30 g Margaryna

  • 40 g Cukier

  • 50 g Płatki zbożowe

  • 1 szczypta Sól

Akcesoria

  • Forma na 6 muffinek
    Forma na 6 muffinek

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Wyrabiaj palcami składniki kruszonki aż do uzyskania gruboziarnistego ciasta.

  • 35g Mąka
  • 30g Margaryna
  • 40g Cukier
  • 50g Płatki zbożowe
  • 1szczypta Sól

Etap 2 /6

Przygotuj ciasto do muffinów: przesiej razem mąkę, proszek do pieczenia i sodę.

  • 120g Mąka
  • 1łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1łyżeczka Soda oczyszczona

Etap 3 /6

Za pomocą trzepaczki wymieszaj kompot z olejem, cukrem, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Dodaj przesiane suche składniki podczas ciągłego ubijania.

  • 60g Cukier trzcinowy
  • 100g Przecier jabłkowy
  • 40ml Olej
  • 1łyżeczka Sok z cytryny
  • 1szczypta Sól

Etap 4 /6

Dodaj pokrojone w kostkę jabłko do ciasta i wymieszaj drewnianą łyżką.

  • 70g Jabłko (70 g obrane i pokrojone w kostkę)

Etap 5 /6

Rozłóż połowę kruszonego ciasta na dno foremek do muffinów, połóż ciasto jabłkowe na wierzchu, a następnie przykryj pozostałym kruszonym ciastem. Na koniec włóż formę do Cake Factory.

  • Forma na 6 muffinek

Etap 6 /6

Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Odczekaj kilka minut przed wyjęciem z formy.