Wegetariańska lazania
- Całkowity czas 55 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 łyżka oliwa z oliwek
1 cebula
3 marchewki
1 żółta papryka
3 cukinie
tymianek
2 liście laurowe
400 g sos pomidorowy
6 suche płaty lazanii
95 g tarty parmezan
20 g niesolone masło
40 g mąka
500 ml mleko
gałka muszkatołowa, sól i pieprz
Akcesoria
Snacking & Baking akcesoria Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Wlej oliwę z oliwek na dużą patelnię do saute i rozgrzej ją. Wrzuć cebulę i marchewki i krótko podsmażaj, aż wszystko dobrze się usmaży. Od czasu do czasu mieszaj. Dopraw do smaku tymiankiem, wrzuć liście laurowe i sos pomidorowy. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut lub dopóki sos nieco nie zgęstnieje.
Etap 2 /6
Włącz grill i grilluj cukinię i paprykę. Wybierz tryb manualny i ustaw temperaturę gotowania na 250°C (kolor czerwony), a następnie naciśnij OK. Po rozgrzaniu grilla połóż na nim plasterki cukinii i grilluj przez 5 minut, aż zbrązowieją. Połóż na grillu również paski papryki i grilluj przez 5 minut.
Etap 3 /6
Przygotuj sos beszamel: Roztop masło w średnim rondlu. Dodaj mąkę i gotuj przez 2 minuty, stale mieszając. Po trochu dolewaj mleko, ciągle mieszając trzepaczką i gotuj na wolnym ogniu przez 12 minut. Dodaj 80 g parmezanu i gałkę muszkatołową. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Etap 4 /6
Wlej połowę sosu pomidorowego do formy do pieczenia. Ułóż połowę płatów lazanii, polej je pozostałym sosem, a następnie połóż pozostałe płaty. Wierzch polej sosem beszamel, rozprowadź go równomiernie i posyp pozostałymi 25 g parmezanu.
Etap 5 /6
Włóż akcesorium do OptiGrill i zamknij pokrywę. Włącz grill, wybierz tryb Manualny i pomarańczową moc pieczenia (210°C). Piecz przez 25 minut.
Etap 6 /6
Smacznego!