Zmaślanka - przepisy Cook4Me | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Zmaślanka

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 12 min.
  • Czas przygotowania
    12 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

3 osób

  • 800 g Białej kiełbasy

  • 1 Cebula

  • 400 g Ziemniaków

  • 1 l Wody

  • 1 łyżka Soli

  • 5 Kromek chleba razowego żytniego

  • 1 l Maślanki

  • 2 łyżka Majeranku

  • 4 Ząbki czosnku

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Białą kiełbasę obieramy z flaka i każdą dzielimy na 6 kawałków. Uruchamiamy smażenie i smażymy kiełbasę 4 min mieszając w międzyczasie. Pod koniec dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę.

Etap 2 /4

Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy całość wodą. Dodajemy sól i majeranek. Gotujemy pod ciśnieniem.

Etap 3 /4

Po zakończeniu gotowania pod ciśnieniem uruchamiamy odgrzewanie i dodajemy maślankę, utarty czosnek i drobno pokrojony chleb razowy żytni. Całość podgrzewamy 10 do 15 min tak, aby chleb się rozpuścił i zagęścił zupę.

Etap 4 /4

Podajemy z jajkiem na twardo.