Zmaślanka
- Całkowity czas 12 min.
- 12 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
3 osób
800 g Białej kiełbasy
1 Cebula
400 g Ziemniaków
1 l Wody
1 łyżka Soli
5 Kromek chleba razowego żytniego
1 l Maślanki
2 łyżka Majeranku
4 Ząbki czosnku
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Białą kiełbasę obieramy z flaka i każdą dzielimy na 6 kawałków. Uruchamiamy smażenie i smażymy kiełbasę 4 min mieszając w międzyczasie. Pod koniec dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę.
Etap 2 /4
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy całość wodą. Dodajemy sól i majeranek. Gotujemy pod ciśnieniem.
Etap 3 /4
Po zakończeniu gotowania pod ciśnieniem uruchamiamy odgrzewanie i dodajemy maślankę, utarty czosnek i drobno pokrojony chleb razowy żytni. Całość podgrzewamy 10 do 15 min tak, aby chleb się rozpuścił i zagęścił zupę.
Etap 4 /4
Podajemy z jajkiem na twardo.