Zupa dyniowa wg Kiszki Ziemniaczanej - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Zupa dyniowa wg Kiszki Ziemniaczanej

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 28 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    13 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 750 ml Bulion

  • 1 szt. Dynia piżmowa

  • 3 szt. Ziemniaki

  • 1 szt. Cebula

  • 1 szt. Pomidor

  • 1 szt. Imbir

  • 1 szt. Czosnek

  • 0.75 łyżeczka Curry

  • 100 ml Mleko kokosowe

  • 1 porcje Tarty parmezan

  • Bazylia lub szałwia

  • 4 łyżka Śmietana 18%

  • 2 łyżka Czarny sezam

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • Sól

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przygotuj składniki

  • 750ml Bulion
  • 1szt. Dynia piżmowa
  • 3szt. Ziemniaki
  • 1szt. Cebula
  • 1szt. Pomidor
  • 1szt. Imbir
  • 1szt. Czosnek
  • 0.75łyżeczka Curry
  • 100ml Mleko kokosowe
  • 1porcje Tarty parmezan
  • Bazylia lub szałwia
  • 4łyżka Śmietana 18%
  • 2łyżka Czarny sezam
  • 2łyżka Oliwa z oliwek
  • Sól

Etap 2 /6

Dynię i ziemniaki obierz, a następnie pokrój w grubą kostkę. Cebulę i czosnek dowolnie posiekaj. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Pomidora sparz i obierz ze skórki, a następnie dowolnie pokrój.

  • 1szt. Dynia piżmowa
  • 3szt. Ziemniaki
  • 1szt. Cebula
  • 1szt. Pomidor
  • 1szt. Imbir
  • 1szt. Czosnek

Etap 3 /6

Dodaj do Cook4me 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzuć cebulę. Chwilę przed końcem dodaj czosnek i imbir.

  • 1szt. Cebula
  • 1szt. Imbir
  • 1szt. Czosnek
  • 2łyżka Oliwa z oliwek

Etap 4 /6

Czas na dodanie dyni, ziemniaków i pomidora.

  • 1szt. Dynia piżmowa
  • 3szt. Ziemniaki
  • 1szt. Pomidor

Etap 5 /6

Dodaj do Cook4me bulion oraz curry. Teraz domknij pokrywę urządzenia i przejdź w tryb wysokiego ciśnienia.

  • 750ml Bulion
  • 0.75łyżeczka Curry

Etap 6 /6

Do gotowej zupy dodaj mleko kokosowe i zmiksuj na gładki krem. Ewentualnie dopraw solą. Na każdym talerzu dodaj kleks kwaśnej śmietany oraz udekoruj zielonymi listkami. Całość obsyp parmezanem i czarnym sezamem. Doskonale sprawdzą się tutaj także podprażone płatki migdałowe, czy pestki słonecznika.

  • 100ml Mleko kokosowe
  • 1porcje Tarty parmezan
  • Bazylia lub szałwia
  • 4łyżka Śmietana 18%
  • 2łyżka Czarny sezam
  • Sól