-->

Kliknij, by odkryć Ingenio

Już 15 milionów osób na całym świecie korzysta z produktów Tefal Ingenio

Prostota. Wszechstronność. Pomysłowość.
Odłączana rączka Ingenio to prawdziwa rewolucja w Twojej kuchni! Poznaj wszystkie powody, dla których pokochasz Ingenio!

Emilie – Przepis:
pyszna francuska tarta tatin!

Vincent – Przepis:
wołowina z ziemniakami i sosem bearneńskim

Michel – Przepis:
marynowane podudzia z kurczaka z pilawem ryżowym

Rozwiń swój TALENT KULINARNY
 

Zrwolucjonizuj swój sposób gotowania. Dzięki rondlom i patelniom Ingenio z łatwością przeniesiesz swoje dania z kuchenki do piekarnika, z piekarnika na stół, a ze stołu nawet do lodówki. Gotowanie jeszcze nigdy nie było takie proste!

Marynowane podudzia z kurczaka z pilawem ryżowym


Krok 1

Na patelni głębokiej wymieszaj podudzia z kurczaka z wszystkimi składnikami marynaty barbecue, przykryj hermetyczną pokrywą i odstaw do lodówki na kilka godzin.


Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Oczyść paprykę z nasion i pokrój w paski. Dodaj do rondla. Użyj rączki Ingenio, by włożyć rondel do piekarnika. Piecz przez 30 minut.


Krok 3

W woku Ingenio rozgrzej olej i masło. Podsmaż cebulę, uważając, żeby się nie przypaliła. Dodaj ryż i delikatnie wymieszaj (aż stanie się lekko przejrzysty). Dodaj płyn (600 ml wody lub bulionu drobiowego), doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu (bez przykrywki) przez około 20–25 minut.


Krok 4

Kiedy ryż się ugotuje, sprawdź czy kurczak w marynacie barbecue jest już gotowy. Podaj kurczaka z ryżem i liśćmi bazylii.

Zapiekanka pasterska


Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C.


Krok 2

Ziemniaki obierz i pokrój w grube kawałki, włóż do rondla Ingenio i zalej wodą. Postaw na ogniu i przykryj szklaną pokrywką Ingenio. Na patelni głębokiej Ingenio podsmaż cebulę, marchewkę i seler, uważając żeby się nie przypaliły. Dodaj mieloną wołowinę i dopraw solą i pieprzem.


Krok 3

Dobrze podsmaż, a następnie dodaj przecier pomidorowy i rozgnieciony czosnek i smaż jeszcze przez 2–3 minuty. Dodaj bulion, tymianek i liście laurowe i gotuj na mały ogniu przez 25–30 minut.


Krok 4

Do rondla Ingenio z ziemniakami dodaj masło, mleko i gałkę muszkatołową. Kiedy mięso będzie gotowe, przykryj je warstwą purée i skrop masłem.


Krok 5

Za pomocą odłączanej rączki Ingenio przenieś patelnię do piekarnika. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C.


Krok 6

Za pomocą odłączanej rączki Ingenio wyjmij patelnię z piekarnika i od razu podaj do stołu.

Wołowina ze smażonymi ziemniakami i sosem bearneńskim


Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C.


Krok 2

W rondlu Ingenio ugotuj ziemniaki z dodatkiem soli i przykryj szklaną pokrywą Ingenio. Na patelni rozgrzej olej i masło, dodaj mięso i szalotki. Obsmaż mięso na dużym ogniu (około 5 minut z każdej strony). Za pomocą pokrywki do cedzenia odcedź ziemniaki. Dodaj je na patelnię.


Krok 3

Za pomocą odłączanej rączki Ingenio przenieś patelnię do piekarnika. Piecz wołowinę z ziemniakami przez około 15 minut w temperaturze 180°C.


Krok 4

W rondlu Ingenio o średnicy 16 cm podgrzej ocet, estragon i zmiażdżony pieprz, aż objętość zmniejszy się o około 3/4 (poniżej minuty). Zdejmij rondel z ognia, dodaj żółtka i ubijaj trzepaczką, wykonując ruchy ósemkowe. Gdy mieszanka stanie się gęsta i puszysta, stopniowo dodaj masło.


Krok 5

Za pomocą odłączanej rączki Ingenio wyjmij wołowinę i ziemniaki z piekarnika.


Krok 6

Pokrój wołowinę w plastry, a ziemniaki wymieszaj z tłuszczem. Podaj z sosem bearneńskim.

Pyszna francuska
tarta tatin


Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Dla większej przyjemności masę na ciasto wykonaj samodzielnie.


Krok 2

Przygotowanie karmelu: do dużego nieprzywierającego rondla Ingenio dodaj wodę i cukier. Gotuj, aż masa nabierze jasnozłotego koloru. Bardzo ważne jest, aby nie dopuścić do nadmiernego ściemnienia karmelu, inaczej stanie się gorzki!


Krok 3

Kiedy karmel będzie gotowy (można to rozpoznać po jasnym kolorze), zdejmij rondel z ognia i dodaj masło. Jabłka obierz ze skórki, wypestkuj i pokrój na ćwiartki i ułóż w rondlu, tworząc kształt rozety. Mniejszymi kawałkami wypełnij luki, układając drugą warstwę. Pozostałe 25 g masła rozłóż na jabłkach w małych kawałkach.


Krok 4

Wyjmij z lodówki kruche ciasto i wywałkuj je, formując koło niewiele większe od rondla. Przykryj ciastem przygotowane wcześniej jabłka.


Krok 5

Brzegi ciasta zawiń w przestrzeń pomiędzy jabłkami a brzegami rondla. Z wierzchu posyp 20 g cukru pudru. Użyj rączki Ingenio, aby włożyć tartę do piekarnika. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 220°C.


Krok 6

Tarta jest gotowa, kiedy karmel zaczyna podnosić się po brzegach, a ciasto jest upieczone. Gotową tartę wyjmij z piekarnika przy użyciu rączki. Za pomocą rączki pokręć patelnią, aby odkleić ciasto od jej powierzchni. Zostaw do wystygnięcia na około 15 minut. Na tarcie połóż talerz i lekko przechyl, odlewając część płynu do osobnego rondla. Płyn odłóż na później. Za pomocą rączki przełóż tartę na talerz, obracając ją do góry nogami.

Pomocna rączkaDLA TWOJEGO TALENTU

Łatwa do obsługi jedną ręką, opatentowana rączka Ingenio to wynik
ponad 20 lat badań i dogłębnych testów