Kebab z kurczakiem
- Całkowity czas 4 godz. 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 4 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Udek z kurczaka bez skóry i kości
250 g Jogurt
1 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżeczka Sól
4 łyżka Sok z cytryny
2 goździk Czosnek
2 łyżeczka Papryka
1 łyżeczka Kumin
1 łyżeczka Mielona kolendra
50 ml Mleko
60 g Majonez
1 łyżeczka Tymianek
2 łyżeczka Posiekana pietruszka
1 Posiekana szalotka
1 łyżeczka Czosnek w proszku
Sól, pieprz
150 g Sałata
1 Pomidór
1 Czerwona cebula
4 Płaskie chlebki libańskie
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Wymieszaj połowę jogurtu, oliwę z oliwek, sól, połowę soku z cytryny, posiekany czosnek, paprykę, kumin i proszek kolendry w misce. Dodaj kawałki kurczaka, dokładnie wymieszaj, aby je pokryć, i odstaw do marynowania w lodówce na co najmniej 4 godziny.
Etap 2 /5
Wyjmij kawałki kurczaka z marynaty i umieść każdy kawałek na dwóch równoległych patyczkach, formując kebab.
Etap 3 /5
Włącz OptiGrill. Wybierz automatyczny program "Kurczak" i naciśnij OK. Po nagrzaniu, umieść kebab na grillu i zamknij go. Smaż kebab, aż kontrolka stanie się czerwona.
Etap 4 /5
Przygotuj biały sos, mieszając pozostały jogurt, mleko, majonez, drugą połowę soku z cytryny, posiekany tymianek, pietruszkę, szalotkę i czosnek w proszku. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 5 /5
Pokrój kebab na paski i podawaj z chlebem libańskim, posiekaną sałatą, pokrojonym pomidorem, pierścieniami czerwonej cebuli i białym sosem.