Łopatka wieprzowa po kreolsku z sosem pomarańczowo-miodowym
- Całkowity czas 3 godz. 25 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 10 min.
Gotowanie - 1 godz. 45 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (1)
Składniki
4 osób
600 g Łopatka wieprzowa
200 g Miód
4 Limonka
4 Pomarańcza
60 g Musztarda
2 Cebula
6 goździk Czosnek
30 g Imbir
3 Papryczka piri-piri
2 łyżka Oliwa z oliwek
20 g Masło
Gałka muszkatołowa
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Posól łopatkę wieprzową z każdej strony, a następnie włóż ją do lodówki na 15 minut.
Etap 2 /9
W misce przygotuj marynatę: wymieszaj miód z sokiem z limonek i pomarańczy, następnie dodaj musztardę. Obierz cebulę i pokrój ją w plasterki o grubości około 2 mm. Obierz i posiekaj ząbki czosnku. Obierz i pokrój imbir na 3 części. Dodaj do miski, dodaj papryczki i wymieszaj.
Etap 3 /9
Zalej łopatkę wieprzową przygotowaną marynatą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Etap 4 /9
Umieść zamarynowane mięso w Easy Fry na standardowej tacy i uruchom program PARA w temperaturze 100°C na 25 minut.
Etap 5 /9
Wyjmij mięso i odstaw na 30 minut.
Etap 6 /9
W międzyczasie zredukuj marynatę w rondlu na średnim ogniu przez 25 minut. Następnie przecedź wszystko do mniejszego rondelka za pomocą drobnego sitka. Odłóż stałe składniki marynaty na bok. Redukuj marynatę przez 10 minut, aż uzyskasz syropowy sos. Odstaw na bok.
Etap 7 /9
Do średniego rondla dodaj oliwę z oliwek i masło. Wyjmij papryczkę chili i imbir z odłożonych składników marynaty, a pozostałe składniki wrzuć do rondla. Gotuj do zbrązowienia, aby uzyskać konfiturę z cebuli. Po ugotowaniu dodaj odrobinę startej gałki muszkatołowej. Odłóż na bok.
Etap 8 /9
Połóż mięso na standardowej tacy Easy Fry i polej odrobiną zredukowanego sosu. Uruchom program AIR FRY w temperaturze 180°C na 15 minut. Po 5 minutach sprawdź, czy mięso lekko się skarmelizowało. Co 5 minut zalewaj zredukowanym sosem.
Etap 9 /9
Wyjmij mięso i pokrój je w plastry o grubości nawet 1 cm. Ułóż na talerzu i pokryj konfiturą z cebuli. Dopraw odrobiną pieprzu. Podawaj z pozostałym sosem. Smacznego!