Łopatka wieprzowa po kreolsku z sosem pomarańczowo-miodowym - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Łopatka wieprzowa po kreolsku z sosem pomarańczowo-miodowym

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 25 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    1 godz. 10 min.
  • Studzenie
    1 godz. 45 min.

Składniki

4 osób

  • 600 g Łopatka wieprzowa

  • 200 g Miód

  • 4 Limonka

  • 4 Pomarańcza

  • 60 g Musztarda

  • 2 Cebula

  • 6 goździk Czosnek

  • 30 g Imbir

  • 3 Papryczka piri-piri

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • 20 g Masło

  • Gałka muszkatołowa

  • Sól, pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Posól łopatkę wieprzową z każdej strony, a następnie włóż ją do lodówki na 15 minut.

  • 600g Łopatka wieprzowa
  • Sól, pieprz

Etap 2 /9

W misce przygotuj marynatę: wymieszaj miód z sokiem z limonek i pomarańczy, następnie dodaj musztardę. Obierz cebulę i pokrój ją w plasterki o grubości około 2 mm. Obierz i posiekaj ząbki czosnku. Obierz i pokrój imbir na 3 części. Dodaj do miski, dodaj papryczki i wymieszaj.

  • 200g Miód
  • 4 Limonka
  • 4 Pomarańcza
  • 60g Musztarda
  • 2 Cebula
  • 6goździk Czosnek
  • 30g Imbir
  • 3 Papryczka piri-piri

Etap 3 /9

Zalej łopatkę wieprzową przygotowaną marynatą i włóż do lodówki na 1 godzinę.

  • 600g Łopatka wieprzowa

Etap 4 /9

Umieść zamarynowane mięso w Easy Fry na standardowej tacy i uruchom program PARA w temperaturze 100°C na 25 minut.

  • 600g Łopatka wieprzowa

Etap 5 /9

Wyjmij mięso i odstaw na 30 minut.

  • 600g Łopatka wieprzowa

Etap 6 /9

W międzyczasie zredukuj marynatę w rondlu na średnim ogniu przez 25 minut. Następnie przecedź wszystko do mniejszego rondelka za pomocą drobnego sitka. Odłóż stałe składniki marynaty na bok. Redukuj marynatę przez 10 minut, aż uzyskasz syropowy sos. Odstaw na bok.

Etap 7 /9

Do średniego rondla dodaj oliwę z oliwek i masło. Wyjmij papryczkę chili i imbir z odłożonych składników marynaty, a pozostałe składniki wrzuć do rondla. Gotuj do zbrązowienia, aby uzyskać konfiturę z cebuli. Po ugotowaniu dodaj odrobinę startej gałki muszkatołowej. Odłóż na bok.

  • 2 Cebula
  • 30g Imbir
  • 3 Papryczka piri-piri
  • 2łyżka Oliwa z oliwek
  • 20g Masło
  • kawałek Gałka muszkatołowa

Etap 8 /9

Połóż mięso na standardowej tacy Easy Fry i polej odrobiną zredukowanego sosu. Uruchom program AIR FRY w temperaturze 180°C na 15 minut. Po 5 minutach sprawdź, czy mięso lekko się skarmelizowało. Co 5 minut zalewaj zredukowanym sosem.

  • 600g Łopatka wieprzowa

Etap 9 /9

Wyjmij mięso i pokrój je w plastry o grubości nawet 1 cm. Ułóż na talerzu i pokryj konfiturą z cebuli. Dopraw odrobiną pieprzu. Podawaj z pozostałym sosem. Smacznego!

  • 600g Łopatka wieprzowa
  • Sól, pieprz