Proces produkcji
Odkryj fascynujący proces, w którym nasi eksperci przekształcają zwykłe aluminiowe płyty w patelnie i rondle z wyjątkową powłoką nieprzywierającą, co ułatwia codzienne gotowanie bez dodatku tłuszczu.
Oficjalny sklep
Zwrot w ciągu 30 dni
+48 22 307 87 27
Zaloguj się, aby wyświetlić swój panel klienta
Zaloguj się lub załóż konto
0 produkt
Wygląda na to, że Twój koszyk jest pusty


Odkryj fascynujący proces, w którym nasi eksperci przekształcają zwykłe aluminiowe płyty w patelnie i rondle z wyjątkową powłoką nieprzywierającą, co ułatwia codzienne gotowanie bez dodatku tłuszczu.

Zobacz codzienną produkcję tysięcy artykułów kuchennych wytwarzanych we Francji, które powstają dzięki naszemu unikalnemu procesowi łączącemu technologie, innowacje i nasze doświadczenie. W 2022 roku 80% artykułów kuchennych sprzedawanych we Francji zostało również wyprodukowanych we Francji.

Przekonaj się o naszym zaangażowaniu w produkcję bezpiecznych produktów do Twojej kuchni. Powłoki nieprzywierające Tefal nie zawierają PFOA, ołowiu ani kadmu*. Są wykonane z PTFE, uznanego za bezpieczny i nieszkodliwy dla zdrowia ludzkiego przez organy zewnętrzne, takie jak Światowa Organizacja Zdrowia.

Największym zakładem produkcyjnym Tefal jest fabryka w Rumilly, położona w departamencie Haute-Savoie. Zakład ten zajmuje powierzchnię odpowiadającą 17 boiskom do rugby i — dzięki wiedzy naszych ponad 1600 zaangażowanych współpracowników — produkuje ponad 35 milionów artykułów kuchennych rocznie.

Produkcja patelni Tefal to przemyślane połączenie technologii i wiedzy. W przypadku naszych produktów, dostosowanych do wszystkich płyt grzewczych — w tym indukcyjnych, kratka ze stali nierdzewnej jest mocowana na szorstkiej aluminiowej płycie (montaż) przed nadaniem jej charakterystycznego kształtu z podniesionymi bokami (tłoczenie). Przycinanie sprawia, że krawędzie są gładkie i bezpieczne.
Nasze patelnie są sześciokrotnie powlekane, a następnie hartowane w piecu. Po sprawdzeniu, czy podstawa jest całkowicie płaska, dodawane są uchwyty. Następnie, po dokładnej kontroli jakości, każda patelnia jest pakowana i gotowa do użycia! Nasze naczynia to niezbędne wyposażenie Twojej kuchni, dzięki którym możesz gotować pyszne posiłki każdego dnia, bez dodatku tłuszczu.


Wierzymy, że innowacje powinny czynić codzienne życie prostszym, wygodniejszym i przyjemniejszym. Innowacyjność oznacza dla nas dostosowanie się do zmian w stylu życia. Nasze produkty muszą być użyteczne. Oszczędność czasu i miejsca, kontrolowane gotowanie i przyjazne dla użytkownika kuchnie to nasze hasła przewodnie.
Innowacja leży u podstaw naszej działalności: około 50 osób pracuje w Rumilly, prowadząc badania i opracowując nowe rozwiązania.
Technologia Thermo-Signal® jest naszym symbolem: wskaźnik ciepła na środku patelni oznacza, że możesz rozpocząć smażenie. Wszechstronność naszych produktów (takich jak Ingenio®, które mogą być używane w piekarniku, lodówce lub na stole) jest kolejnym przykładem innowacji ułatwiającej codzienność.
Uważamy, że bardzo ważne jest, aby wiedzieć, skąd pochodzą kupowane produkty.

Dowiedz się więcej o naszym know-how, współpracownikach i wartościach, dzięki którym codzienność staje się prostsza, wygodniejsza i przyjemniejsza.

Politetrafluoroetylen, bo tak brzmi jego pełna nazwa, to polimer z rodziny perfluorowanych. Dowiedz się więcej o PTFE na stronie TEFAL.

Od zaprojektowania aż po moment, kiedy trafiają do Twojej kuchni, naczynia Tefal przechodzą kilka kluczowych etapów łączących nasze know-how, innowacyjne podejście i wymagania jakościowe.

Marka Tefal związana jest z miastem Rumilly położonym na skraju parku przyrodniczego Masywu Bauges w departamencie Haute-Savoie.

a. Co to PTFE?
PTFE lub politetrafluoroetylen jest fluoropolimerem.
Jest on stosowany w powłokach nieprzywierających i składa się z łańcucha tysięcy atomów węgla, z dwoma atomami fluoryny przyłączonymi do każdego atomu węgla. Struktura ta zapewnia PTFE bardzo wysoką nieszkodliwość chemiczną, czyniąc go bezpiecznym dla ludzkiego zdrowia.
Sprawia również, że jest wyjątkowo odporny na wysokie temperatury i bardzo „gładki”, co zapewnia mu właściwości nieprzywierające. Dlatego idealnie sprawdza się w produkcji bardzo skutecznej powłoki w garnkach i patelniach.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), francuskie, europejskie (EFSA) i amerykańskie organy ds. bezpieczeństwa żywności (FDA) potwierdziły, że PTFE jest nieszkodliwy dla zdrowia ludzkiego. Powłoki nieprzywierające firmy Tefal zostały dopuszczone do kontaktu z żywnością.
b. Gdzie produkuje się PTFE?
PTFE jest jednym z podstawowych materiałów stosowanych w procesie formulacji powłok nieprzywierających.
Jest produkowany przez wiodące międzynarodowe firmy chemiczne, wybrane w ramach odpowiedzialnej polityki zakupowej Groupe SEB (zgodnie z kryteriami etycznymi, społecznymi i środowiskowymi) oraz na podstawie ścisłych specyfikacji. Firmy te są regularnie kontrolowane.
c. Jakie badania są wykorzystywane przez organy ds. zdrowia, aby wykazać, że powłoki PTFE nie stanowią zagrożenia dla zdrowia ludzkiego?
Organy ds. zdrowia publicznego w Europie i Stanach Zjednoczonych wykazały, że PTFE jest substancją neutralną, która po spożyciu nie wpływa na organizm ludzki. Te same organy potwierdziły, że powłoki PTFE nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, gdy są stosowane w naczyniach kuchennych.
W następstwie badania przeprowadzonego przez IARC (Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem), WHO sklasyfikowała PTFE w grupie 3 [Tom 19, 288 (1979) i suplement 7.70 (1987)], uznając tym samym, że nie jest on rakotwórczy dla ludzi.
Warto podkreślić, że PTFE jest na tyle nieszkodliwy, że jest często stosowany w medycynie (rozruszniki serca, sztuczne tętnice, protezy itp.).
d. Co oznacza termin PFAS?
e. Czy patelnie zawierają PFAS?
f. Jak kontroluje się brak PFAS w produktach?
g. Co to PFOA?
h. Czy PFOA jest stosowane w naczyniach Groupe SEB wykonanych z PTFE?
NIEi. Czy można uzyskać kopię tych wyników?
OCZYWIŚCIEj. Czy PFOS jest stosowany w produktach Groupe SEB na bazie PTFE?
NIEk. Czy nowa seria RENEW zawiera PFAS?
Nasze naczynia kuchenne z serii RENEW są pokryte powłoką ceramiczną INOCERAM, która ze względu na swój skład chemiczny nie zawiera PFAS.
l. Czy niektóre produkty są wykonywane z użyciem Teflonu?
Teflon™ jest zarejestrowaną marką Chemours, dużej globalnej firmy chemicznej i nie ma żadnego związku między Chemours a Tefal.
Marki Groupe SEB, w tym Tefal i T-fal, produkują naczynia kuchenne z powłokami nieprzywierającymi PTFE i nie używają Teflonu™.
Jakie jest ryzyko używania porysowanej patelni z powłoką nieprzywierającą lub połknięcia kawałka powłoki?
Francuskie, europejskie i amerykańskie organy ds. zdrowia potwierdziły, że PTFE jest nieszkodliwe dla zdrowia i uznały je za substancję obojętną, która po spożyciu nie ma wpływu na organizm.
Przypadkowe połknięcie jakiejkolwiek części powłoki jest całkowicie bezpieczne, a organizm ludzki nie przyswaja cząsteczek PTFE.
Jak wykazały badania przeprowadzone przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC), połknięte cząsteczki PTFE przechodzą przez organizm, jak każde inne włókno, które krąży w układzie pokarmowym i nie są przyswajane. Ze względu na wysoką odporność chemiczną, PTFE nie ma wpływu na organizm po spożyciu.
Jednak zarysowania mogą zmniejszyć właściwości nieprzywierające naczynia, dlatego zalecamy używanie go zgodnie z instrukcją użytkowania marki i wymianę w przypadku uszkodzenia powłoki.
Jakie jest stanowisko Groupe SEB wobec regulacji prawnych, które prawdopodobnie będą zmieniać się w Stanach Zjednoczonych i Europie w nadchodzących latach?
Groupe SEB zawsze stawia dobro swoich klientów na pierwszym miejscu. W związku z tym konsekwentnie staramy się wyprzedzać obowiązujące przepisy krajowe i międzynarodowe.
Zapewniamy, że z wielką uwagą śledzimy aktualizacje wszystkich wykwalifikowanych organów dotyczące zgodności naszych produktów z obowiązującymi normami i zawsze działamy zgodnie z nimi. Nasze zespoły obecnie uważnie monitorują rozwój sytuacji po opublikowaniu projektu raportu w sprawie ograniczeń PFAS, opublikowanego przez ECHA.
Firma Tefal jest w pełni zaangażowana w produkcję bezpiecznych naczyń kuchennych z powłoką nieprzywierającą. Zgodnie ze swoim zaangażowaniem w ochronę zdrowia i środowiska, firma Tefal stworzyła również etykietę „Zdrowie i środowisko”, gwarantującą, że jej naczynia kuchenne nie zawierają PFOA i są nieszkodliwe dla konsumentów i środowiska.
a. Jakie są kryteria narażenia na PFOA?
W przypadku chemikaliów istnieją trzy drogi narażenia: połknięcie, wdychanie, kontakt ze skórą.
W przypadku pracownika liniowego najbardziej prawdopodobną drogą narażenia jest wdychanie ze względu na inne środki ochrony osobistej (rękawice, odzież robocza) i zasady obowiązujące na stacji (zakaz spożywania posiłków na stacji). Używanie środków ochrony dróg oddechowych stało się obowiązkowe w 2015 r. podczas obsługi, formułowania i powlekania powłok na bazie PTFE, tym samym zmniejszając ryzyko zatrucia.
b. Jaka strategia zapobiegania ryzyku jest stosowana w zakładach?
Na wszystkich etapach naszych procesów produkcyjnych przestrzegamy zasad prewencji: