undefined

Cykl życia, konserwacja i recykling patelni Tefal

Patelnia jutra marki Tefal już jest w Twojej kuchni

Od zaprojektowania aż po moment, kiedy trafiają do Twojej kuchni, naczynia Tefal przechodzą kilka kluczowych etapów łączących nasze know-how, innowacyjne podejście i wymagania jakościowe. Tefal wspiera odpowiedzialny recykling — naczynia, których już nie używasz, wchodzą w kolejną fazę swojego funkcjonowania.

undefined

Patelnia Tefal ma wartość dwóch patelni (niemal)

Nasza wskazówka: prawidłowa pielęgnacja oraz użytkowanie patelni sprawią, że posłuży Ci ona przez długi czas.

Łatwe czyszczenie

Używaj gładkiej gąbki i delikatnego detergentu.

undefined

Unikaj gwałtownych zmian temperatury

Włożenie gorącej patelni do zimnej wody może poskutkować odkształceniem dna. Przed myciem pozostaw ją do ostygnięcia.

undefined

Unikaj dotykania patelni nożem

Twoja patelnia Tefal zniesie bardzo wiele. Nasze najbardziej wytrzymałe powłoki są odporne na metalowe akcesoria, ale użycie noża może spowodować ich uszkodzenie i, z biegiem czasu, osłabić nieprzywieralność.

undefined

Poznaj nasze eko-wskazówki

by móc lepiej zadbać o środowisko

undefined
undefined
undefined

Recykling patelni — jak to zrobić?

Jak poprawnie czyścić patelnię?

Jak wydłużyć czas użytkowania naczyń kuchennych?

Jak czyścić patelnię Ingenio z odpinaną rączką?

Im więcej zarysowań powierzchni, tym słabsza nieprzywieralność patelni

Bez względu na rodzaj powłoki, jeśli jest ona porysowana, odkształcona lub pęknięta, patelnia przestaje działać w sposób optymalny, choć nadal można jej bezpiecznie używać. Kiedy zauważysz, że nie jesteś w stanie smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, to znak, że powłoka nie działa tak, jak powinna i czas wymienić patelnię na nową.

Powłoki

Poznaj Tefal w kilka kliknięć!

Tefal: tajemnice produkcji

Odkryj fascynujący proces, w którym nasi eksperci przekształcają zwykłe aluminiowe płyty w patelnie i rondle.

undefined

Marka Tefal: Wyprodukowano we Francji

Dowiedz się więcej o naszym know-how, współpracownikach i wartościach, dzięki którym codzienność staje się prostsza, wygodniejsza i przyjemniejsza.

undefined

Powłoka PTFE na patelniach Tefal

Politetrafluoroetylen, bo tak brzmi jego pełna nazwa, to polimer z rodziny perfluorowanych. Dowiedz się więcej o PTFE na stronie TEFAL.

undefined

Francuskie know-how w Rumilly

Marka Tefal związana jest z miastem Rumilly położonym na skraju parku przyrodniczego Masywu Bauges w departamencie Haute-Savoie.

undefined

Pytania i odpowiedzi

Dowiedz się więcej

1. PODSTAWOWE INFORMACJE

  • Groupe SEB nie stosuje żadnych PFAS uznawanych przez organy ds. zdrowia za rakotwórcze..
  • Groupe SEB nie używa materiałów zawierających PFOA od 2012 roku, a więc jeszcze zanim wprowadzono odpowiednie regulacje.
  • Produkty wytwarzane przez Groupe SEB nie zawierają PFOA. Aby to zapewnić, nasze produkty są regularnie sprawdzane przez niezależne laboratoria.
  • Groupe SEB stosuje PTFE, o którym wiadomo, że jest substancją obojętną i niekumulującą się w organizmach biologicznych, a zatem nieszkodliwą dla zdrowia ludzkiego i uznaną za taką przez odpowiednie organy.
  • Groupe SEB dąży również do zróżnicowania swojej oferty, aby sprostać różnorodnym oczekiwaniom wszystkich swoich klientów.
  • Groupe SEB jest zaangażowana w ciągły proces innowacji mający na celu poprawę naszych produktów. Dotyczy to w szczególności odporności powłok, które z czasem stają się coraz trwalsze.

2. PTFE / PFOA / PFAS i inne substancje

a. Co to PTFE?

PTFE lub politetrafluoroetylen jest fluoropolimerem.

Jest on stosowany w powłokach nieprzywierających i składa się z łańcucha tysięcy atomów węgla, z dwoma atomami fluoryny przyłączonymi do każdego atomu węgla. Struktura ta zapewnia PTFE bardzo wysoką nieszkodliwość chemiczną, czyniąc go bezpiecznym dla ludzkiego zdrowia.

Sprawia również, że jest wyjątkowo odporny na wysokie temperatury i bardzo „gładki”, co zapewnia mu właściwości nieprzywierające. Dlatego idealnie sprawdza się w produkcji bardzo skutecznej powłoki w garnkach i patelniach.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), francuskie, europejskie (EFSA) i amerykańskie organy ds. bezpieczeństwa żywności (FDA) potwierdziły, że PTFE jest nieszkodliwy dla zdrowia ludzkiego. Powłoki nieprzywierające firmy Tefal zostały dopuszczone do kontaktu z żywnością.

b. Gdzie produkuje się PTFE?

PTFE jest jednym z podstawowych materiałów stosowanych w procesie formulacji powłok nieprzywierających.

Jest produkowany przez wiodące międzynarodowe firmy chemiczne, wybrane w ramach odpowiedzialnej polityki zakupowej Groupe SEB (zgodnie z kryteriami etycznymi, społecznymi i środowiskowymi) oraz na podstawie ścisłych specyfikacji. Firmy te są regularnie kontrolowane.

c. Jakie badania są wykorzystywane przez organy ds. zdrowia, aby wykazać, że powłoki PTFE nie stanowią zagrożenia dla zdrowia ludzkiego?

Organy ds. zdrowia publicznego w Europie i Stanach Zjednoczonych wykazały, że PTFE jest substancją neutralną, która po spożyciu nie wpływa na organizm ludzki. Te same organy potwierdziły, że powłoki PTFE nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, gdy są stosowane w naczyniach kuchennych.

W następstwie badania przeprowadzonego przez IARC (Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem), WHO sklasyfikowała PTFE w grupie 3 [Tom 19, 288 (1979) i suplement 7.70 (1987)], uznając tym samym, że nie jest on rakotwórczy dla ludzi.

Warto podkreślić, że PTFE jest na tyle nieszkodliwy, że jest często stosowany w medycynie (rozruszniki serca, sztuczne tętnice, protezy itp.).

d. Co oznacza termin PFAS?

  • Termin PFAS (per- lub polifluoroalkilowane substancje) odnosi się do dużej rodziny substancji o różnorodnych właściwościach chemicznych.
  • Wiele informacji, szczególnie w Internecie, wprowadza zamieszanie poprzez brak wyraźnego rozróżnienia między substancjami PFAS, o których wiadomo, że są szkodliwe (takimi jak PFOA) a innymi związkami chemicznymi należącymi do tej samej rodziny, ale bez wpływu na zdrowie lub środowisko, takimi jak fluoropolimery (PTFE).

e. Czy patelnie zawierają PFAS?

  • Produkty Groupe SEB nie zawierają żadnych PFAS uznawanych przez organy ochrony zdrowia za szkodliwe dla zdrowia lub środowiska.
  • Kilka linii produktów Groupe SEB zostało wykonanych z nieprzywierającą powłoką na bazie PTFE, bezpiecznego składnika, który został zatwierdzony przez amerykańską Agencję Żywności i Leków oraz władze europejskie i został dopuszczony do stosowania w nieprzywierających powłokach na naczyniach kuchennych.

f. Jak kontroluje się brak PFAS w produktach?

  • Nasze produkty są regularnie sprawdzane przez niezależne laboratoria, aby potwierdzić brak szkodliwych PFAS w wyrobach końcowych oraz całkowite bezpieczeństwo produktów wytwarzanych przez Groupe SEB.
  • Kontrolujemy brak obecności tych PFAS przy użyciu najlepszych dostępnych technik, a nasze analizy wykraczają poza wymagania przepisów.

g. Co to PFOA?

  • PFOA jest krótkołańcuchowym PFAS. Jest substancją trwałą w środowisku i gromadzi się w organizmach żywych, co może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie.
  • Tefal i dostawcy firmy nie stosują PFOA w swoich wyrobach od 2012 roku, czyli na długo przed wprowadzeniem przepisów. Niezależne laboratoria regularnie sprawdzają naczynia kuchenne, a kontrole systematycznie wykazują brak PFOA w produktach Groupe SEB.

h. Czy PFOA jest stosowane w naczyniach Groupe SEB wykonanych z PTFE?

NIE
  • Tefal i dostawcy firmy nie stosują PFOA w swoich wyrobach od 2012 roku, czyli na długo przed wprowadzeniem przepisów. Niezależne laboratoria regularnie sprawdzają naczynia kuchenne, a kontrole systematycznie wykazują brak PFOA w produktach Groupe SEB.

i. Czy można uzyskać kopię tych wyników?

OCZYWIŚCIE
  • Posiadamy certyfikat wydany na podstawie badań przeprowadzonych przez niezależne laboratorium.

j. Czy PFOS jest stosowany w produktach Groupe SEB na bazie PTFE?

NIE
  • Groupe SEB nigdy nie stosowało PFOS w produkcji swoich produktów.
  • Nasze produkty nie zawierają PFOS.

k. Czy nowa seria RENEW zawiera PFAS?

Nasze naczynia kuchenne z serii RENEW są pokryte powłoką ceramiczną INOCERAM, która ze względu na swój skład chemiczny nie zawiera PFAS.

l. Czy niektóre produkty są wykonywane z użyciem Teflonu?

Teflon™ jest zarejestrowaną marką Chemours, dużej globalnej firmy chemicznej i nie ma żadnego związku między Chemours a Tefal.

Marki Groupe SEB, w tym Tefal i T-fal, produkują naczynia kuchenne z powłokami nieprzywierającymi PTFE i nie używają Teflonu™.

3. BEZPIECZEŃSTWO UŻYTKOWNIKA

Jakie jest ryzyko używania porysowanej patelni z powłoką nieprzywierającą lub połknięcia kawałka powłoki?

Francuskie, europejskie i amerykańskie organy ds. zdrowia potwierdziły, że PTFE jest nieszkodliwe dla zdrowia i uznały je za substancję obojętną, która po spożyciu nie ma wpływu na organizm.

Przypadkowe połknięcie jakiejkolwiek części powłoki jest całkowicie bezpieczne, a organizm ludzki nie przyswaja cząsteczek PTFE.

Jak wykazały badania przeprowadzone przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC), połknięte cząsteczki PTFE przechodzą przez organizm, jak każde inne włókno, które krąży w układzie pokarmowym i nie są przyswajane. Ze względu na wysoką odporność chemiczną, PTFE nie ma wpływu na organizm po spożyciu.

Jednak zarysowania mogą zmniejszyć właściwości nieprzywierające naczynia, dlatego zalecamy używanie go zgodnie z instrukcją użytkowania marki i wymianę w przypadku uszkodzenia powłoki.

4. KWESTIE PRAWNE

Jakie jest stanowisko Groupe SEB wobec regulacji prawnych, które prawdopodobnie będą zmieniać się w Stanach Zjednoczonych i Europie w nadchodzących latach?

Groupe SEB zawsze stawia dobro swoich klientów na pierwszym miejscu. W związku z tym konsekwentnie staramy się wyprzedzać obowiązujące przepisy krajowe i międzynarodowe.

Zapewniamy, że z wielką uwagą śledzimy aktualizacje wszystkich wykwalifikowanych organów dotyczące zgodności naszych produktów z obowiązującymi normami i zawsze działamy zgodnie z nimi. Nasze zespoły obecnie uważnie monitorują rozwój sytuacji po opublikowaniu projektu raportu w sprawie ograniczeń PFAS, opublikowanego przez ECHA.

Firma Tefal jest w pełni zaangażowana w produkcję bezpiecznych naczyń kuchennych z powłoką nieprzywierającą. Zgodnie ze swoim zaangażowaniem w ochronę zdrowia i środowiska, firma Tefal stworzyła również etykietę „Zdrowie i środowisko”, gwarantującą, że jej naczynia kuchenne nie zawierają PFOA i są nieszkodliwe dla konsumentów i środowiska.

5. BEZPIECZEŃSTWO PRACOWNIKÓW W ZAKŁADACH

a. Jakie są kryteria narażenia na PFOA?

W przypadku chemikaliów istnieją trzy drogi narażenia: połknięcie, wdychanie, kontakt ze skórą.

W przypadku pracownika liniowego najbardziej prawdopodobną drogą narażenia jest wdychanie ze względu na inne środki ochrony osobistej (rękawice, odzież robocza) i zasady obowiązujące na stacji (zakaz spożywania posiłków na stacji). Używanie środków ochrony dróg oddechowych stało się obowiązkowe w 2015 r. podczas obsługi, formułowania i powlekania powłok na bazie PTFE, tym samym zmniejszając ryzyko zatrucia.

b. Jaka strategia zapobiegania ryzyku jest stosowana w zakładach?

Na wszystkich etapach naszych procesów produkcyjnych przestrzegamy zasad prewencji:

  • Wybór najodpowiedniejszych surowców z punktu widzenia zdrowia, bezpieczeństwa i ochrony środowiska.
  • Wychwytywanie nadmiernej emisji i ochrona pracowników ma liniach produkcyjnych. Na przykład nasze linie natryskowe PTFE są wyposażone w systemy odsysające na wszystkich emisyjnych etapach procesu. Urządzenia umożliwiają ciągłe monitorowanie prawidłowego funkcjonowania tych systemów.