Chrupiące skrzydełka z kurczaka - przepisy EASY FRY & GRILL 2 in 1 MECHANICAL | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Chrupiące skrzydełka z kurczaka

ratings.4.9

4.9 /5 -

  • Całkowity czas 35 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

18 sztuki

  • 1 kg Skrzydełek (9 sztuk)

  • 4 łyżka Mąki pszennej

  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka Czosnku granulowanego

  • 1 łyżeczka Słodkiej papryki

  • 0.5 łyżeczka Kurkumy

  • 0.75 łyżeczka Soli

  • Pieprz do smaku

  • Oliwa z oliwek

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Przygotuj wszystkie składniki.

  • 1kg Skrzydełek (9 sztuk)
  • 4łyżka Mąki pszennej
  • 1łyżeczka Proszku do pieczenia
  • 1łyżeczka Czosnku granulowanego
  • 1łyżeczka Słodkiej papryki
  • 0.5łyżeczka Kurkumy
  • 0.75łyżeczka Soli
  • Pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek

Etap 2 /4

Skrzydełka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie podziel je na 3 części na przegubach. Jeśli nie masz wprawy, możesz delikatnie wykręcać kości, a następnie przecinać w tych pęknięciach. Końcówki – tzw. lotki nie będą nam potrzebne. Możesz je zamrozić i wykorzystać np. do wywaru. Są za cienkie i zawierają zbyt mało mięsa. Mogą się przypalić i nie będą smaczne. Z każdego skrzydełka uzyskasz więc dwie części.

Etap 3 /4

W miseczce zmieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy (czosnek, paprykę, kurkumę, sól i odrobinę pieprzu). Każdy kawałek obtaczaj w tej mieszance i delikatnie otrzepuj z nadmiaru mąki. Silikonowym pędzelkiem posmaruj każdy kawałek z obu stron oliwą z oliwek i jeszcze delikatnie oprósz solą z jednej strony. Możesz także użyć oliwy w sprayu.

Etap 4 /4

Mięso poukładaj na kratce swojego urządzenia. Ja wykorzystałam sprzęt dwukomorowy, więc wszystkie skrzydełka upiekłam w tym samym czasie. Musisz jednak pamiętać, że taka frytkownica potrzebuje odrobinę więcej czasu na przygotowanie niż jednokomorowa. Jeśli dysponujesz tą drugą – możesz skrócić czas pieczenia. Zaglądaj do środka w trakcie przygotowywania aby wyjąc mięso w odpowiednim momencie. Piecz do 25 minut obracając 2, 3 razy kawałeczki, aby były idealnie chrupiące i złociste. Tryb: kurczak (200°C), czas 25 minut