Ciasto w polewie klonowej - przepisy Optigrill Elite | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Ciasto w polewie klonowej

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 50 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    15 min.

Składniki

6 osób

  • 150 g Masło

  • 250 g mąka

  • 2 łyżeczka proszek do pieczenia

  • 0.5 łyżeczka soda oczyszczona

  • 0.5 łyżeczka sól

  • 150 g syrop klonowy

  • 70 g Cukier

  • 2 szt. jajka

  • 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii

  • 180 g śmietana crème fraîche

  • 4 łyżka syrop klonowy

  • 50 g Zwykłe masło

  • 250 g cukier puder

Akcesoria

  • Snacking & Baking akcesoria
    Snacking & Baking akcesoria
  • Snacking & Baking XL
    Snacking & Baking XL
  • Blacha do pieczenia
    Blacha do pieczenia

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Natłuść wnętrze akcesorium Snacking & Baking i równomiernie posyp mąką. Usuń nadmiar mąki. W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

  • 250g mąka
  • 2łyżeczka proszek do pieczenia
  • 0.5łyżeczka soda oczyszczona
  • 0.5łyżeczka sól
  • Snacking & Baking akcesoria

Etap 2 /5

Dodaj masło, syrop klonowy, ekstrakt z wanilii i cukier, a następnie miksuj ze średnią prędkością przez 3–5 minut aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Po kolei dodawaj jajka, a między jednym i drugim dobrze wymieszaj. Dodaj śmietanę i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie.

  • 150g Masło
  • 150g syrop klonowy
  • 70g Cukier
  • 2szt. jajka
  • 1łyżeczka ekstrakt z wanilii
  • 180g śmietana crème fraîche

Etap 3 /5

Wlej ciasto do akcesorium Snacking & Baking i rozsmaruj równomiernie. Włóż akcesorium do OptiGrill i zamknij pokrywkę.

  • Snacking & Baking akcesoria
  • Snacking & Baking XL
  • Blacha do pieczenia

Etap 4 /5

Piecz przez 15 minut lub do chwili, aż nóż wbity w środek ciasta wyjdzie czysty. Pozostaw do ostygnięcia.

  • Snacking & Baking akcesoria
  • Snacking & Baking XL
  • Blacha do pieczenia

Etap 5 /5

Aby przyrządzić polewę: W misce dobrze wymieszaj syrop klonowy i masło. Przesiej cukier puder i nie przestawaj mieszać – niech się powoli gromadzi w misce. Aby uzyskać prawidłową konsystencję, w razie potrzeby dodaj więcej syropu lub cukru. Rozsmaruj polewę na chłodnym cieście i pozostaw na 15 minut, aż się namoczy. Następnie podawaj.

  • 4łyżka syrop klonowy
  • 50g Zwykłe masło
  • 250g cukier puder