Grillowana wołowina z pieczarkami w sosie Strogonoff - przepisy OptiGrill 4in1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Grillowana wołowina z pieczarkami w sosie Strogonoff

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 40 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    1 godz.

Składniki

4 osób

  • 300 g Pieczarki

  • 80 g Duże ogórki konserwowe

  • 30 g Masło

  • 1 szczypta Cukier

  • 2 łyżeczka Papryka

  • 2 łyżka Przecier pomidorowy

  • 1 łyżeczka Musztarda

  • 100 ml Wytrawne białe wino

  • 150 g crème fraîche

  • 2 liść Liść laurowy

  • 1 wiązka Tymianek

  • 1 łyżka Ocet winny

  • 1 łyżka Olej słonecznikowy

  • 1 łyżeczka Papryka

  • 700 g Wołowina na grilla w 1 kawałku o grubości 3–4 cm (np. antrykot lub rumsztyk)

  • 140 g Cebula

  • Sól, pieprz

Akcesoria

  • Blacha do pieczenia
    Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL
    Blacha do pieczenia XL

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Bardzo drobno posiekaj liście bazylii i tymianek. Wymieszaj ocet, olej, paprykę, sól i pieprz i posmaruj wołowinę. Obierz i drobno posiekaj cebulę, wrzuć ją do mięsa i marynuj przez co najmniej 1 godzinę.

  • 2liść Liść laurowy
  • 1wiązka Tymianek
  • 1łyżka Ocet winny
  • 1łyżka Olej słonecznikowy
  • 1łyżeczka Papryka
  • 700g Wołowina na grilla w 1 kawałku o grubości 3–4 cm (np. antrykot lub rumsztyk)
  • 140g Cebula
  • Sól, pieprz

Etap 2 /6

Umyj pieczarki i pokrój je na paski. Pokrój ogórki konserwowe na małe kawałki.

  • 300g Pieczarki
  • 80g Duże ogórki konserwowe

Etap 3 /6

Do formy do pieczenia pokrytą kostkami masła wrzuć kawałki cebuli.

  • 30g Masło

Etap 4 /6

Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia wrzuć do akcesorium pieczarki i ogórki konserwowe. Piecz przez 5 minut, ciągle mieszając. Dodaj cukier, paprykę, koncentrat pomidorowy, musztardę, sól i pieprz. Rozcieńcz wszystko w białym winie ze śmietaną i wymieszaj.

  • 1szczypta Cukier
  • 2łyżeczka Papryka
  • 2łyżka Przecier pomidorowy
  • 1łyżeczka Musztarda
  • 100ml Wytrawne białe wino
  • 150g crème fraîche
  • Sól, pieprz
  • Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL

Etap 5 /6

Umieść kawałki wołowiny na płycie grillowej i grilluj przez 20 minut, obracając mięso w połowie grillowania, aby było średnio krwiste. W tym samym czasie regularnie mieszaj pieczarki.

Etap 6 /6

Po upieczeniu przełóż wołowinę na deskę do krojenia i poczekaj 5 minut. Następnie pokrój ją na plasterki i podawaj z sosem pieczarkowym.