Grillowana wołowina z pieczarkami w sosie Strogonoff
- Całkowity czas 1 godz. 40 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
300 g Pieczarki
80 g Duże ogórki konserwowe
30 g Masło
1 szczypta Cukier
2 łyżeczka Papryka
2 łyżka Przecier pomidorowy
1 łyżeczka Musztarda
100 ml Wytrawne białe wino
150 g crème fraîche
2 liść Liść laurowy
1 wiązka Tymianek
1 łyżka Ocet winny
1 łyżka Olej słonecznikowy
1 łyżeczka Papryka
700 g Wołowina na grilla w 1 kawałku o grubości 3–4 cm (np. antrykot lub rumsztyk)
140 g Cebula
Sól, pieprz
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Bardzo drobno posiekaj liście bazylii i tymianek. Wymieszaj ocet, olej, paprykę, sól i pieprz i posmaruj wołowinę. Obierz i drobno posiekaj cebulę, wrzuć ją do mięsa i marynuj przez co najmniej 1 godzinę.
Etap 2 /6
Umyj pieczarki i pokrój je na paski. Pokrój ogórki konserwowe na małe kawałki.
Etap 3 /6
Do formy do pieczenia pokrytą kostkami masła wrzuć kawałki cebuli.
Etap 4 /6
Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia wrzuć do akcesorium pieczarki i ogórki konserwowe. Piecz przez 5 minut, ciągle mieszając. Dodaj cukier, paprykę, koncentrat pomidorowy, musztardę, sól i pieprz. Rozcieńcz wszystko w białym winie ze śmietaną i wymieszaj.
Etap 5 /6
Umieść kawałki wołowiny na płycie grillowej i grilluj przez 20 minut, obracając mięso w połowie grillowania, aby było średnio krwiste. W tym samym czasie regularnie mieszaj pieczarki.
Etap 6 /6
Po upieczeniu przełóż wołowinę na deskę do krojenia i poczekaj 5 minut. Następnie pokrój ją na plasterki i podawaj z sosem pieczarkowym.