Harira z kurczakiem wg Kiszki
- Całkowity czas 27 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 17 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
500 g Mięso z udek kurczaka
150 g Zielona soczewica
1 szt. Marchew
3 łodyga Seler naciowy
3 goździk Czosnek
1 łyżeczka Imbir
1 łyżeczka Kmin rzymski
0.5 łyżeczka Kurkuma
0.5 łyżeczka Cynamon
1 łyżeczka Ziarna kolendry
2 liść Liść laurowy
2 łyżeczka Sól
1 łyżeczka Papryka mielona słodka
130 g Cebula
400 g Pomidory krojone w puszce
300 g Ciecierzyca gotowana
1 łyżka Olej
1.5 l Woda
Kolendra
Jogurt grecki
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj składniki. Mięso z udek pokrój w niewielką kostkę. Marchewkę, selera i cebulę pokrój w kostkę. Imbir i czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Ciecierzycę osącz na sitku; możesz ją też przepłukać pod bieżącą wodą.
Etap 2 /6
Do Cook4me wlej 1 łyżkę oleju. Następnie wrzuć mięso i podsmaż, nie musisz go rumienić.
Etap 3 /6
Dodaj marchew, seler, cebulę i czosnek i smaż dalej, a 1 minutę przed końcem dodaj wszystkie przyprawy wraz z liśćmi laurowymi.
Etap 4 /6
Dodaj pomidory z puszki, wodę i soczewicę. Zamknij pokrywę i gotuj pod ciśnieniem.
Etap 5 /6
Dodaj ciecierzycę. Zamieszaj i ewentualnie dopraw.
Etap 6 /6
Gotowe. Podając udekoruj liśćmi kolendry. Możesz też dodać na górę trochę gęstego jogurtu greckiego. Smacznego!