Harira z kurczakiem wg Kiszki - przepisy Cook4Me | Tefal
Kiszka Ziemniaczana
Przepis według Kiszka Ziemniaczana

Harira z kurczakiem wg Kiszki

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 27 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    17 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 500 g Mięso z udek kurczaka

  • 150 g Zielona soczewica

  • 1 szt. Marchew

  • 3 łodyga Seler naciowy

  • 3 goździk Czosnek

  • 1 łyżeczka Imbir

  • 1 łyżeczka Kmin rzymski

  • 0.5 łyżeczka Kurkuma

  • 0.5 łyżeczka Cynamon

  • 1 łyżeczka Ziarna kolendry

  • 2 liść Liść laurowy

  • 2 łyżeczka Sól

  • 1 łyżeczka Papryka mielona słodka

  • 130 g Cebula

  • 400 g Pomidory krojone w puszce

  • 300 g Ciecierzyca gotowana

  • 1 łyżka Olej

  • 1.5 l Woda

  • Kolendra

  • Jogurt grecki

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przygotuj składniki. Mięso z udek pokrój w niewielką kostkę. Marchewkę, selera i cebulę pokrój w kostkę. Imbir i czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Ciecierzycę osącz na sitku; możesz ją też przepłukać pod bieżącą wodą.

  • 500g Mięso z udek kurczaka
  • 150g Zielona soczewica
  • 1szt. Marchew
  • 3łodyga Seler naciowy
  • 3goździk Czosnek
  • 1łyżeczka Imbir
  • 1łyżeczka Kmin rzymski
  • 0.5łyżeczka Kurkuma
  • 0.5łyżeczka Cynamon
  • 1łyżeczka Ziarna kolendry
  • 2liść Liść laurowy
  • 2łyżeczka Sól
  • 1łyżeczka Papryka mielona słodka
  • 130g Cebula
  • 400g Pomidory krojone w puszce
  • 300g Ciecierzyca gotowana
  • 1łyżka Olej
  • 1.5l Woda
  • Kolendra
  • Jogurt grecki

Etap 2 /6

Do Cook4me wlej 1 łyżkę oleju. Następnie wrzuć mięso i podsmaż, nie musisz go rumienić.

  • 500g Mięso z udek kurczaka
  • 1łyżka Olej

Etap 3 /6

Dodaj marchew, seler, cebulę i czosnek i smaż dalej, a 1 minutę przed końcem dodaj wszystkie przyprawy wraz z liśćmi laurowymi.

  • 1szt. Marchew
  • 3łodyga Seler naciowy
  • 3goździk Czosnek
  • 1łyżeczka Imbir
  • 1łyżeczka Kmin rzymski
  • 0.5łyżeczka Kurkuma
  • 0.5łyżeczka Cynamon
  • 1łyżeczka Ziarna kolendry
  • 2liść Liść laurowy
  • 2łyżeczka Sól
  • 1łyżeczka Papryka mielona słodka
  • 130g Cebula

Etap 4 /6

Dodaj pomidory z puszki, wodę i soczewicę. Zamknij pokrywę i gotuj pod ciśnieniem.

  • 150g Zielona soczewica
  • 400g Pomidory krojone w puszce
  • 1.5l Woda

Etap 5 /6

Dodaj ciecierzycę. Zamieszaj i ewentualnie dopraw.

  • 300g Ciecierzyca gotowana

Etap 6 /6

Gotowe. Podając udekoruj liśćmi kolendry. Możesz też dodać na górę trochę gęstego jogurtu greckiego. Smacznego!

  • Kolendra
  • Jogurt grecki