Krem z pieczarek wg Kiszki
Kiszka Ziemniaczana
Przepis według Kiszka Ziemniaczana

Krem z pieczarek wg Kiszki

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 25 min.
  • Czas przygotowania
    8 min.
  • Gotowanie
    17 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 350 g Pieczarki

  • 400 g Ziemniaki

  • 1200 ml Bulion

  • 120 ml Białe wytrawne wino (opcjonalnie)

  • 150 g Cebula

  • 2 szt. Czosnek

  • 2 łyżka Sos sojowy

  • 1 łyżeczka Suszony tymianek

  • 1.5 łyżka Mąka pszenna

  • 4 łyżka Śmietana 30%

  • 2 łyżka Olej roślinny

  • 1 łyżka Masło

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przygotuj składniki

  • 350g Pieczarki
  • 400g Ziemniaki
  • 1200ml Bulion
  • 120ml Białe wytrawne wino (opcjonalnie)
  • 150g Cebula
  • 2szt. Czosnek
  • 2łyżka Sos sojowy
  • 1łyżeczka Suszony tymianek
  • 1.5łyżka Mąka pszenna
  • 4łyżka Śmietana 30%

Etap 2 /6

Pieczarki obierz, umyj i pokrój na dowolne kawałki. Nie przejmuj się formą, gdyż na koniec zupę zmiksujemy. Ziemniaki pokrój w grubą kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.

  • 350g Pieczarki
  • 400g Ziemniaki
  • 150g Cebula
  • 2szt. Czosnek

Etap 3 /6

Dodaj do Cook4me 2 łyżki oleju roślinnego i wrzuć grzyby. Smaż mieszając co jakiś czas. Po 4 minutach dodaj 1 łyżkę masła i dorzuć cebulę. Po kolejnych 2 minutach dodaj czosnek oraz 1.5 łyżki mąki pszennej.

  • 350g Pieczarki
  • 150g Cebula
  • 2szt. Czosnek
  • 1.5łyżka Mąka pszenna
  • 2łyżka Olej roślinny
  • 1łyżka Masło

Etap 4 /6

Do urządzenia dodaj wino (jeśli używasz), ziemniaki, zimny bulion oraz przyprawy: tymianek i sos sojowy. Domknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.

  • 400g Ziemniaki
  • 1200ml Bulion
  • 120ml Białe wytrawne wino (opcjonalnie)
  • 2łyżka Sos sojowy
  • 1łyżeczka Suszony tymianek

Etap 5 /6

Do zupy dodaj śmietanę kremówkę i całość zmiksuj na gładki krem. Jeśli twój bulion był mało doprawiony, być może będziesz potrzebować doprawić ją jeszcze dodatkowo solą i pieprzem.

  • 4łyżka Śmietana 30%

Etap 6 /6

Podawaj z gałązkami świeżego tymianku i kromką chrupiącego chleba.