Makaron ze szparagami, pieczarkami i łososiem wg Pati Sołtysik - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Makaron ze szparagami, pieczarkami i łososiem wg Pati Sołtysik

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 0 min.
  • Czas przygotowania
    0 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 300 g Makaronu penne

  • 350 g Filetów z łososia

  • 200 g Pieczarek

  • 180 g Szparagów

  • 25 g Masła

  • 6 łyżka Oliwy

  • 250 g Mascarpone

  • 1 łyżeczka Soku z cytryny

  • 1 łyżeczka Czosnku granulowanego

  • 2 łyżeczka Czosnku niedźwiedziego

  • Pietruszki

  • 1 łyżka Parmezanu

  • 100 ml Wody

  • Sól, pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Makaron gotujemy wedle instrukcji, odcedzamy i odkładamy na bok.

Etap 2 /5

Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy, łyżeczkę soku z cytryny i wrzucamy pokrojonego w kostkę łososia. Podsmażamy mieszając przez kilka minut aż ryba zarumieni się z każdej strony. Smażonego łososia odkładamy na talerz.

Etap 3 /5

Szparagom odłamujemy końce i wyrzucamy. Szparagi kroimy na kawałki, a małe pieczarki rozkrawamy na pół, jeśli są większe to kroimy, np. na cztery części.

Etap 4 /5

Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy 3 oliwy, doprawiamy czosnkiem granulowanym oraz solą i wrzucamy pieczarki oraz szparagi. Podsmażamy mieszając przez kilka minut.

Etap 5 /5

Następnie dodajemy mascarpone, parmezan oraz wodę. Doprawiamy solą i pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Wsypujemy posiekaną pietruszkę. Dokładnie mieszamy i podsmażamy do momentu aż sos uzyska odpowiednią gęstość. Dodajemy makaron i mieszamy.