Marynowana baweta z limonką i kolendrą
- Całkowity czas 4 godz. 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 4 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 szt. baweta
1 kolendra
50 ml sok z cytryny
2 łyżka olej roślinny
6 goździk ząbek czosnku
2 szt. cebula dymka
1 szt. papryka chili
0.5 łyżka mielony kminek
0.5 łyżeczka sól
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Mieszaj kolendrę, sok z limonki, olej, czosnek, cebulę, chili, sól i kmin rzymski, aż konsystencja będzie jednorodna. Przetocz kawałki bawety w marynacie. Włóż do lodówki i pozostaw do marynowania na co najmniej 4 godziny.
Etap 2 /4
Wyjmij mięso z lodówki i wylej większą część marynaty.
Etap 3 /4
Włącz grill. Wybierz program Stek / Czerwone mięso i naciśnij OK. Po rozgrzaniu urządzenia umieść mięso na grillu i zamknij go. Upiecz zgodnie ze swoimi preferencjami: mięso może być krwiste, średnio upieczone lub dobrze upieczone.
Etap 4 /4
Połóż mięso na desce do krojenia i pozostaw na 5 minut, a następnie pokrój je na cienkie plasterki.