Potrawka z kurczaka - przepisy Cook4Me | Tefal
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Potrawka z kurczaka

Review 2 stars (average)

2 /5 -

  • Całkowity czas 5 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 700 g Kurczaka

  • 120 g Marchewki

  • 200 g Kalafiora

  • 200 g Cukinii

  • 200 g Pieczarek

  • 200 g Brokułu

  • 150 g Cebuli

  • 150 g Bobu (może być mrożony)

  • 200 g Pieczarek

  • Pietruszki

  • 4 łyżka Oliwy

  • 100 g Masła

  • 1.5 l Bulionu lub wody

  • 200 g Śmietany 18%

  • 4 łyżka Mąki pszennej

  • 1.5 łyżka Sosu sojowego

  • 3 łyżeczka Czosnku niedźwiedziego

  • 2 łyżeczka Czosnku granulowanego

  • 2 łyżeczka Curry

  • 1 łyżeczka Rozmarynu

  • 2 łyżeczka Garam masala

  • Sól i pieprz

  • Ugotowany ryż

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Kurczaka oraz cukinię kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w talarki, większe pieczarki rozkrawamy. Cebulę siekamy w piórka, a brokuł i kalafiora rozdzielamy na mniejsze różyczki.

  • 700g Kurczaka
  • 120g Marchewki
  • 200g Kalafiora
  • 200g Cukinii
  • 200g Pieczarek
  • 200g Brokułu
  • 150g Cebuli

Etap 2 /5

Do urządzenia wlewamy 4 łyżki oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, 2 łyżeczkami czosnku granulowanego, 2 łyżeczkami czosnku niedźwiedziego oraz 2 łyżeczkami curry. Dodajemy kurczaka i cebulę i dokładnie mieszamy. Podsmażamy przez 7 min mieszając od czasu do czasu. Zawartość urządzenia przekładamy do osobnego naczynia.

  • 700g Kurczaka
  • 150g Cebuli
  • 4łyżka Oliwy
  • 3łyżeczka Czosnku niedźwiedziego
  • 2łyżeczka Czosnku granulowanego
  • 2łyżeczka Curry
  • Sól i pieprz

Etap 3 /5

Do Cook4me wkładamy masło, doprawiamy 1 łyżeczką czosnku niedźwiedziego oraz 1 łyżeczką rozmarynu. Dodajemy sól i pieprz oraz wszystkie warzywa. Dokładnie mieszamy i podsmażamy przez 8 min mieszając od czasu do czasu.

  • 100g Masła
  • 1łyżeczka Rozmarynu
  • Sól i pieprz

Etap 4 /5

Wlewamy bulion oraz sos sojowy. Doprawiamy garam masala i solą oraz pieprzem. Dodajemy śmietanę i posiekaną pietruszkę. Dokładnie mieszamy. Gotujemy pod ciśnieniem przez 15 min.

  • pęczek Pietruszki
  • 1.5l Bulionu lub wody
  • 200g Śmietany 18%
  • 1.5łyżka Sosu sojowego
  • 2łyżeczka Garam masala

Etap 5 /5

Odlewamy do osobnego naczynia 500 ml wywaru (bez warzyw) i zagęszczamy za pomocą mąki. Dokładnie mieszamy i wlewamy z powrotem do całej potrawki. Mieszamy całość. Danie podajemy z ryżem.

  • 4łyżka Mąki pszennej
  • Ugotowany ryż