Pyra z gzikiem - przepisy Easy fry Silence XL / Essential XL | Tefal
Gracja Wojtaszewska (@foodbygracja)
Przepis według Gracja Wojtaszewska (@foodbygracja)

Pyra z gzikiem

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 sztuki

  • 6 szt. Ziemniaków średniej wielkości z gładką skórką

  • 250 g Twarogu półtłustego

  • 150 g Jogurtu greckiego

  • Sól, pieprz

  • 1 łyżeczka Wędzonej papryki

  • 2 łyżka Oleju rzepakowego

  • Szczypiorek

  • Kilka rzodkiewek

  • Ogórek zielony

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Ziemniaki należy podgotować 20 minut, w całości, ze skórką.

Etap 2 /6

Ugotowane ziemniaki odcedź i przekrój na pół.

Etap 3 /6

Olej wymieszaj z solą, pieprzem oraz wędzoną papryką i posmaruj nim połówki ziemniaków.

Etap 4 /6

Włóż ziemniaczki do air fryera i piecz w 180°C przez 10-15 minut. Na ostatnie 3 minuty włącz funkcję Extra Crisp.

Etap 5 /6

W międzyczasie przygotuj gzik - twaróg wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem i dorzuć posiekanego ogórka, rzodkiewkę oraz szczypiorek.

Etap 6 /6

Gzik ułóż na upieczonych ziemniaczkach i posyp szczypiorkiem.