Pyra z gzikiem
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 sztuki
6 szt. Ziemniaków średniej wielkości z gładką skórką
250 g Twarogu półtłustego
150 g Jogurtu greckiego
Sól, pieprz
1 łyżeczka Wędzonej papryki
2 łyżka Oleju rzepakowego
Szczypiorek
Kilka rzodkiewek
Ogórek zielony
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Ziemniaki należy podgotować 20 minut, w całości, ze skórką.
Etap 2 /6
Ugotowane ziemniaki odcedź i przekrój na pół.
Etap 3 /6
Olej wymieszaj z solą, pieprzem oraz wędzoną papryką i posmaruj nim połówki ziemniaków.
Etap 4 /6
Włóż ziemniaczki do air fryera i piecz w 180°C przez 10-15 minut. Na ostatnie 3 minuty włącz funkcję Extra Crisp.
Etap 5 /6
W międzyczasie przygotuj gzik - twaróg wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem i dorzuć posiekanego ogórka, rzodkiewkę oraz szczypiorek.
Etap 6 /6
Gzik ułóż na upieczonych ziemniaczkach i posyp szczypiorkiem.