Risotto z groszkiem - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według dpotrzebka

Risotto z groszkiem

ratings.4.7

4.7 /5 -

  • Całkowity czas 17 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    12 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 200 g ryżu

  • 1 puszka groszku (400g)

  • 250 g boczku parzonego wędzonego

  • 50 ml wina białego wytrawnego

  • 470 ml bulionu

  • 1 duża cebula

  • 3 łyżka oliwy

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Boczek pokroić w kostkę, cebulę pokroić w drobną kostkę, groszek odcedzić z zalewy.

  • 1 puszka groszku (400g)
  • 250g boczku parzonego wędzonego
  • 1 duża cebula

Etap 2 /5

Na oliwie podsmażyć ryż aż stanie się przezroczysty.

  • 200g ryżu
  • 3łyżka oliwy

Etap 3 /5

Dorzucić do podsmażania cebulę i boczek.

  • 250g boczku parzonego wędzonego
  • 1 duża cebula

Etap 4 /5

Dolać wino, podsmażać mieszając, żeby alkohol odparował.

  • 50ml wina białego wytrawnego

Etap 5 /5

Do misy dodać groszek, wlać bulion, dodać pieprz i masło. Wymieszać. Gotować pod ciśnieniem 6 minut.

  • 200g ryżu
  • 1 puszka groszku (400g)
  • 250g boczku parzonego wędzonego
  • 50ml wina białego wytrawnego
  • 470ml bulionu
  • 1 duża cebula
  • 3łyżka oliwy
  • 1łyżka masła
  • 2łyżeczka świeżo mielonego pieprzu