Samosy punjabi - przepisy Easy Fry Compact | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Samosy punjabi

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 35 min.
  • Czas przygotowania
    45 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    30 min.

Składniki

4 osób

  • 300 g Mąka

  • 90 ml Oliwa z oliwek

  • 6 g Sól

  • 1 łyżeczka Nasiona kminu rzymskiego

  • 120 ml Woda

  • 250 g Ziemniaki

  • 80 g Groszek

  • 3 łyżka Oliwa z oliwek

  • 2 łyżka Imbir

  • 1 łyżeczka Garam masala

  • 0.5 łyżeczka Nasiona kminu rzymskiego

  • 2 Sól

  • 30 ml Oliwa z oliwek

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj olej i wyrabiaj, aż uzyskasz konsystencję przypominającą piasek. Stopniowo dodawaj wodę i zagniataj, aż powstanie zwarte ciasto.

  • 300g Mąka
  • 90ml Oliwa z oliwek
  • 6g Sól
  • 120ml Woda

Etap 2 /8

Podziel ciasto na 8 części i uformuj kulki. Przykryj je i pozostaw na około 30 minut.

Etap 3 /8

W misce wymieszaj wszystkie składniki nadzienia.

  • 250g Ziemniaki
  • 80g Groszek
  • 3łyżka Oliwa z oliwek
  • 2łyżka Imbir
  • 1łyżeczka Garam masala
  • 0.5łyżeczka Nasiona kminu rzymskiego
  • 2 Sól

Etap 4 /8

Lekko oprósz mąką powierzchnię roboczą; ciasto powinno pozostać lekko klejące. Rozwałkuj każdą kulkę na okrąg o średnicy 18 cm, a następnie przetnij na pół, aby uzyskać półkola. Weź półkole, zwilż brzegi wodą i uformuj stożek, nakładając na siebie krawędzie. Umieść stożek na dłoni i napełnij go nadzieniem do trzech czwartych wysokości. Zaciśnij brzegi, aby uformować trójkąt.

Etap 5 /8

Powtórz z pozostałym ciastem i nadzieniem.

Etap 6 /8

Umieść samosy w urządzeniu na płycie do pieczenia. Rozpocznij proces pieczenia.

Etap 7 /8

W razie potrzeby powtórz z pozostałymi samosami.

Etap 8 /8

Posmaruj gorące samosy oliwą z oliwek.

  • 30ml Oliwa z oliwek