Tęczowy tort - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Tęczowy tort

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 33 min.
  • Czas przygotowania
    1 godz.
  • Gotowanie
    1 godz. 33 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

1 porcja

  • 7 Jajka

  • 300 g Cukier

  • 230 g Masło

  • 1 Proszek do pieczenia

  • 1 łyżeczka Cukier waniliowy

  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona

  • 470 g Mąka

  • 120 g Wiórki kokosowe

  • 250 ml Śmietanka

  • 100 ml Mleko

  • Barwniki spożywcze w żelu

  • 300 ml Śmietanka

  • 60 g Cukier puder

  • Cukier do dekoracji

  • 500 g Ser mascarpone

  • 400 g Biała czekolada

Akcesoria

  • Nieprzywierająca forma
    Nieprzywierająca forma

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Roztop masło w nieprzywierającej formie zgodnie z programem i wskazanym czasem.

  • 230g Masło
  • Nieprzywierająca forma

Etap 2 /9

Ubij jajka z cukrem do podwojenia objętości. Dodaj roztopione masło i wymieszaj.

  • 7 Jajka
  • 300g Cukier
  • 230g Masło

Etap 3 /9

Dodaj cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, a następnie mąkę. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodaj śmietankę, wiórki kokosowe i mleko.

  • 1 Proszek do pieczenia
  • 1łyżeczka Cukier waniliowy
  • 1łyżeczka Soda oczyszczona
  • 470g Mąka
  • 120g Wiórki kokosowe
  • 250ml Śmietanka
  • 100ml Mleko

Etap 4 /9

Podziel ciasto na 6 równych części. Do każdej części dodaj wybrane barwniki spożywcze.

  • Barwniki spożywcze w żelu

Etap 5 /9

Wlej jedną z części do formy (powinna się ona sama rozpłynąć w formie) i piecz zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz ten proces dla pozostałych 5 części ciasta. Pozostaw warstwy ciasta do całkowitego ostygnięcia.

  • Nieprzywierająca forma

Etap 6 /9

Przy pomocy okrągłej krajalnicy do ciast lub miski pokrój ciasto w kółka.

Etap 7 /9

Przygotuj nadzienie: roztop kawałki białej czekolady w nieprzywierającej formie zgodnie z programem i wskazanym czasem.

  • 400g Biała czekolada
  • Nieprzywierająca forma

Etap 8 /9

Roztapiającą się czekoladę mieszaj aż będzie idealnie gładka i pozbawiona grudek, a następnie wymieszaj ją z mascarpone. Za pomocą szpatułki nałóż obfitą warstwę kremu na każdą warstwę ciasta.

  • 500g Ser mascarpone

Etap 9 /9

Zrób lukier: ubij śmietankę i cukier puder razem, do uzyskania sztywnej konsystencji. Łopatką pokryj ciasto lukrem. Udekoruj tęczowy tort perełkami cukrowymi.

  • 300ml Śmietanka
  • 60g Cukier puder
  • Cukier do dekoracji