Tęczowy tort
- Całkowity czas 2 godz. 33 min.
- 1 godz.
Czas przygotowania - 1 godz. 33 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (2)
Składniki
1 porcja
7 Jajka
300 g Cukier
230 g Masło
1 Proszek do pieczenia
1 łyżeczka Cukier waniliowy
1 łyżeczka Soda oczyszczona
470 g Mąka
120 g Wiórki kokosowe
250 ml Śmietanka
100 ml Mleko
Barwniki spożywcze w żelu
300 ml Śmietanka
60 g Cukier puder
Cukier do dekoracji
500 g Ser mascarpone
400 g Biała czekolada
Akcesoria
Nieprzywierająca forma
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Roztop masło w nieprzywierającej formie zgodnie z programem i wskazanym czasem.
Etap 2 /9
Ubij jajka z cukrem do podwojenia objętości. Dodaj roztopione masło i wymieszaj.
Etap 3 /9
Dodaj cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, a następnie mąkę. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodaj śmietankę, wiórki kokosowe i mleko.
Etap 4 /9
Podziel ciasto na 6 równych części. Do każdej części dodaj wybrane barwniki spożywcze.
Etap 5 /9
Wlej jedną z części do formy (powinna się ona sama rozpłynąć w formie) i piecz zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz ten proces dla pozostałych 5 części ciasta. Pozostaw warstwy ciasta do całkowitego ostygnięcia.
Etap 6 /9
Przy pomocy okrągłej krajalnicy do ciast lub miski pokrój ciasto w kółka.
Etap 7 /9
Przygotuj nadzienie: roztop kawałki białej czekolady w nieprzywierającej formie zgodnie z programem i wskazanym czasem.
Etap 8 /9
Roztapiającą się czekoladę mieszaj aż będzie idealnie gładka i pozbawiona grudek, a następnie wymieszaj ją z mascarpone. Za pomocą szpatułki nałóż obfitą warstwę kremu na każdą warstwę ciasta.
Etap 9 /9
Zrób lukier: ubij śmietankę i cukier puder razem, do uzyskania sztywnej konsystencji. Łopatką pokryj ciasto lukrem. Udekoruj tęczowy tort perełkami cukrowymi.