Udziec z indyka pieczony z ziołami
- Całkowity czas 2 godz.
- 20 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 30 min.
Gotowanie - 10 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
100 g Masło
2 Czosnek
2 Szalotka
2 Rozmaryn
4 Tymianek
6 Jałowiec
1 sok Cytryna
Sól i pieprz
4 łyżka Oliwa z oliwek
2.2 kg Udziec z indyka
Sól i pieprz
2 Rozmaryn
1 Czosnek
Akcesoria
Brytfanna
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj masło z dodatkami w miseczce. Wymieszaj miękkie masło ze wszystkimi składnikami, aby uzyskać gładkie masło. Odstaw w temperaturze pokojowej.
Etap 2 /6
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Etap 3 /6
Posmaruj olejem dno naczynia żaroodpornego i ułóż na nim udziec z indyka. Dopraw solą i pieprzem. Całą powierzchnię pokryj przygotowanym masłem z dodatkami. Dodaj gałązki rozmarynu i posiekany czosnek.
Etap 4 /6
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika bez pokrywki i piecz przez 1 godzinę 30 minut (w zależności od wielkości udźca, dostosuj czas pieczenia). Używając małej chochelki, regularnie polewaj mięso, aby równomiernie się piekło i zarumieniło.
Etap 5 /6
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw mięso w naczyniu na 10 minut przed pokrojeniem.
Etap 6 /6
Podawaj od razu!