Wołowina masala i ryż kokosowy
- Całkowity czas 1 godz. 35 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
2.5 Cebula
1 kg Karczek
2 łyżeczka Garam masala
1 łyżeczka Mielony kmin rzymski
1 łyżeczka Ziarna gorczycy
3 goździk Czosnek
15 g Imbir
450 g Pomidory
250 g Ryż basmati
5 liść Liście laurowe
Sól, pieprz
3 łyżka Śmietanka kremówka
2 łyżka Wiórki kokosowe
2 łyżka Ghee (lub olej roślinny)
2 Anyż
20 cl Mleczko kokosowe
40 cl Woda
1 łyżka Kolendra
1 łyżka Mięta
Akcesoria
Patelnia Rondel
Czas przygotowania
Etap 1 /12
Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż Thermo-sygnał stanie się całkowicie czerwony. Obierz i drobno posiekaj 2 cebule. Pokrój wołowinę w kostkę. Smaż przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Mięso i cebula wydzielą wodę, tworząc bulion.
Etap 2 /12
Dodaj garam masala, kmin, ziarna gorczycy i gotuj przez 5 minut, mieszając.
Etap 3 /12
Obierz i posiekaj czosnek. Obierz i pokrój imbir w plastry. Umyj i pokrój pomidory w kostkę. Namocz ryż w wodzie przez 20 minut.
Etap 4 /12
Dodaj czosnek, imbir, pomidory i 3 liście laurowe do patelni. Dodaj wodę do połowy wysokości, jeśli nie ma wystarczającej ilości bulionu z cebuli i wołowiny. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 5 /12
Gotuj przez 45 minut na wolnym ogniu, regularnie sprawdzając, czy jest jeszcze trochę sosu. W razie potrzeby dodaj wodę.
Etap 6 /12
Dodaj śmietankę i gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Etap 7 /12
Przełóż do naczynia, przykryj folią aluminiową i trzymaj w piekarniku nagrzanym do 110°C, podczas gdy przygotowujesz ryż.
Etap 8 /12
Postaw rondel na gazie. Dodaj wiórki kokosowe i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż lekko się zarumienią.
Etap 9 /12
Wyjmij uprażony kokos z rondla i odłóż na bok. Roztop ghee w rondlu. Obierz i drobno posiekaj połowę cebuli, dodaj ją do rondla razem z liśćmi laurowymi i anyżem. Podsmażaj, aż cebula zmięknie.
Etap 10 /12
Dodaj ryż, mleczko kokosowe, wodę, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut bez mieszania.
Etap 11 /12
Ryż powinien być teraz miękki, a płyn wchłonięty. Jeśli tak nie jest, kontynuuj gotowanie przez kilka minut.
Etap 12 /12
Opłucz i posiekaj kolendrę oraz miętę. Dodaj je do wołowiny masala, a uprażony kokos do ryżu. Podawaj.