Wołowina masala i ryż kokosowy - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Wołowina masala i ryż kokosowy

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 35 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    1 godz. 15 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 2.5 Cebula

  • 1 kg Karczek

  • 2 łyżeczka Garam masala

  • 1 łyżeczka Mielony kmin rzymski

  • 1 łyżeczka Ziarna gorczycy

  • 3 goździk Czosnek

  • 15 g Imbir

  • 450 g Pomidory

  • 250 g Ryż basmati

  • 5 liść Liście laurowe

  • Sól, pieprz

  • 3 łyżka Śmietanka kremówka

  • 2 łyżka Wiórki kokosowe

  • 2 łyżka Ghee (lub olej roślinny)

  • 2 Anyż

  • 20 cl Mleczko kokosowe

  • 40 cl Woda

  • 1 łyżka Kolendra

  • 1 łyżka Mięta

Akcesoria

  • Patelnia
    Patelnia
  • Rondel
    Rondel

Czas przygotowania

Etap 1 /12

Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż Thermo-sygnał stanie się całkowicie czerwony. Obierz i drobno posiekaj 2 cebule. Pokrój wołowinę w kostkę. Smaż przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Mięso i cebula wydzielą wodę, tworząc bulion.

  • 2.5 Cebula
  • 1kg Karczek

Etap 2 /12

Dodaj garam masala, kmin, ziarna gorczycy i gotuj przez 5 minut, mieszając.

  • 2łyżeczka Garam masala
  • 1łyżeczka Mielony kmin rzymski
  • 1łyżeczka Ziarna gorczycy

Etap 3 /12

Obierz i posiekaj czosnek. Obierz i pokrój imbir w plastry. Umyj i pokrój pomidory w kostkę. Namocz ryż w wodzie przez 20 minut.

  • 3goździk Czosnek
  • 15g Imbir
  • 450g Pomidory
  • 250g Ryż basmati

Etap 4 /12

Dodaj czosnek, imbir, pomidory i 3 liście laurowe do patelni. Dodaj wodę do połowy wysokości, jeśli nie ma wystarczającej ilości bulionu z cebuli i wołowiny. Dopraw solą i pieprzem.

  • 3goździk Czosnek
  • 15g Imbir
  • 450g Pomidory
  • 5liść Liście laurowe
  • Sól, pieprz

Etap 5 /12

Gotuj przez 45 minut na wolnym ogniu, regularnie sprawdzając, czy jest jeszcze trochę sosu. W razie potrzeby dodaj wodę.

Etap 6 /12

Dodaj śmietankę i gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

  • 3łyżka Śmietanka kremówka

Etap 7 /12

Przełóż do naczynia, przykryj folią aluminiową i trzymaj w piekarniku nagrzanym do 110°C, podczas gdy przygotowujesz ryż.

Etap 8 /12

Postaw rondel na gazie. Dodaj wiórki kokosowe i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż lekko się zarumienią.

  • 2łyżka Wiórki kokosowe

Etap 9 /12

Wyjmij uprażony kokos z rondla i odłóż na bok. Roztop ghee w rondlu. Obierz i drobno posiekaj połowę cebuli, dodaj ją do rondla razem z liśćmi laurowymi i anyżem. Podsmażaj, aż cebula zmięknie.

  • 2.5 Cebula
  • 5liść Liście laurowe
  • 2łyżka Ghee (lub olej roślinny)
  • 2 Anyż

Etap 10 /12

Dodaj ryż, mleczko kokosowe, wodę, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut bez mieszania.

  • 250g Ryż basmati
  • Sól, pieprz
  • 20cl Mleczko kokosowe
  • 40cl Woda

Etap 11 /12

Ryż powinien być teraz miękki, a płyn wchłonięty. Jeśli tak nie jest, kontynuuj gotowanie przez kilka minut.

Etap 12 /12

Opłucz i posiekaj kolendrę oraz miętę. Dodaj je do wołowiny masala, a uprażony kokos do ryżu. Podawaj.

  • 1łyżka Kolendra
  • 1łyżka Mięta