Wytrawne gofry z łososiem i serkiem śmietankowym
- Całkowity czas 27 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 12 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (3)
Składniki
4 osób
600 g Ziemniaki
150 g Ser
2 Jajko
120 ml Mleko
120 g Śmietana
15 ml Oliwa z oliwek
100 g Mąka
11 g Proszek do pieczenia
2 łyżka Pietruszka
2 łyżka Szczypiorek
150 g Serek śmietankowy
1 łyżka Koperek
0.5 Cytryna
200 g Łosoś
Sól, pieprz
Akcesoria
Płyty do gofrów
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub w robocie.
Etap 2 /5
Włóż do miski starte ziemniaki, starty ser, roztrzepane jajka, mleko, śmietanę i olej. Dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, natkę pietruszki i szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.
Etap 3 /5
Wyjmij płyty grillowe z OptiGrilla i zastąp je płytami do gofrów, zaczynając od dolnej. Zamknij grill i włącz go. Program ręczny zostanie wybrany automatycznie. Wybierz ustawienie koloru czerwonego za pomocą przycisku M i naciśnij OK. Po podgrzaniu wlej po 1 małej łyżce ciasta do każdego okna gofrownicy, zamknij i piecz przez 3 minuty. Z tej ilości ciasta wyjdzie 8 gofrów.
Etap 4 /5
W misce wymieszaj serek śmietankowy z posiekanym koperkiem oraz sokiem i skórką z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i mieszaj, aż masa będzie gładka.
Etap 5 /5
Podawaj gofry z kremem koperkowym i wędzonym łososiem.