Brokułowe gnocchi z serem taleggio
- Całkowity czas 40 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Ziemniaków mączystych
400 g Brokuła
Sól, pieprz
8 Mąki pszennej
100 ml Śmietany 36%
200 g Sera taleggio
2 łyżka Startego sera Parmigiano Reggiano
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Ziemniaki umyj i ugotuj do miękkości. Odcedź i pozostaw, aby wystygły.
Etap 2 /8
Brokuł podziel na różyczki i ugotuj we wrzącej osolonej wodzie, ok. 6-7 minut. Odcedź bardzo dobrze i przełóż do dużej miski. Następnie zblenduj.
Etap 3 /8
Ziemniaki obierz ze skórki i przepuść przez praskę do miski ze zblendowanym brokułem.
Etap 4 /8
Dodaj sól, pieprz oraz na początek 6 kopiastych łyżek mąki. Wymieszaj. Dodawaj mąkę partiami. Ciasto powinno być zwarte, nielejące. Ilość użytej mąki jest zależna od rodzaju ziemniaków.
Etap 5 /8
Przełóż ciasto na blat oprószony mąką. Uformuj z ciasta wałeczki. Delikatnie spłaszcz górę i pokrój ukośnie.
Etap 6 /8
Umieść śmietanę oraz pokrojony ser tallegio w małym garnuszku. Pamiętaj, aby zdjąć z sera skórę. Rozpuść ser na wolnym ogniu.
Etap 7 /8
Gnocchi ugotuj we wrzącej osolonej wodzie. Gotuj 1-2 minuty od wypłynięcia. Możesz wykorzystać wodę z gotowania brokuła.
Etap 8 /8
Gnocchi odcedź i podawaj z sosem. Oprósz startym serem Parmigiano Reggiano oraz pieprzem.