Klasyczny sos beszamelowy
- Całkowity czas 11 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 6 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
50 g Masło
50 g Mąka
50 cl Mleko
Sól, pieprz
1 szczypta Gałka muszkatołowa
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Podgrzej rondel na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na całkowicie czerwony. Dodaj masło i pozostaw do roztopienia, nie dopuszczając do jego zrumienienia.
Etap 2 /6
Wsyp mąkę do roztopionego masła i mieszaj silikonową łopatką przez 1 minutę i 30 sekund, aby mąka się ugotowała, a mieszanka lekko się spieniła.
Etap 3 /6
Za pomocą trzepaczki (nie metalowej) stopniowo dodawaj jedną trzecią mleka, mieszając, i gotuj, aż zgęstnieje.
Etap 4 /6
Bez zdejmowania z ognia rozcieńcz mieszankę drugą trzecią mleka, a następnie doprowadź do wrzenia, aby sos zgęstniał. Powtórz z ostatnią pozostałą trzecią częścią.
Etap 5 /6
Gdy sos osiągnie punkt wrzenia, kontynuuj gotowanie przez 1 minutę, cały czas mieszając. Ten sposób zapewni, że Twój sos beszamelowy będzie bez grudek. Zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj mieloną gałkę muszkatołową.
Etap 6 /6
Użyj tego sosu do polewania gotowanych warzyw lub zapiekanek.