Kolorowy ratatuj
- Całkowity czas 1 godz. 13 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 33 min.
Gotowanie - 15 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1 Bakłażan
15 g Gruboziarnista sól
2 Cukinie
3 Czerwone papryki
2 Pomidory
4 łyżka Oliwa z oliwek
1 Cebula
4 goździk Czosnek
170 g Czarne oliwki
60 g Kapary
2 łyżka Posiekana bazylia
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Umyj, a następnie pokrój bakłażana w małe kostki (1 cm z każdej strony). Umieść kostki w pojemniku i posyp gruboziarnistą solą. Wymieszaj i pozostaw bakłażany do odsączenia na 15 minut.
Etap 2 /6
W międzyczasie umyj i pokrój cukinię, papryki i pomidory w kostki o boku 1 cm. Odłóż na bok. Opłucz i osusz bakłażany.
Etap 3 /6
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-sygnału całkowicie zmieni kolor na czerwony, zanim zaczniesz smażyć składniki. Dodaj oliwę z oliwek i smaż posiekaną cebulę oraz czosnek przez 2 minuty. Gdy będą przezroczyste, dodaj bakłażany, cukinię, papryki i pomidory. Wymieszaj.
Etap 4 /6
Przykryj pokrywką i zmniejsz ogień. Duś przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
Etap 5 /6
Gdy ratatuj będzie gotowy, dopraw do smaku i dodaj oliwki, kapary oraz bazylię.
Etap 6 /6
Podawaj od razu, najlepiej z rybą lub filetem z drobiu.