Kolorowy ratatuj - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Kolorowy ratatuj

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 13 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    33 min.
  • Studzenie
    15 min.

Składniki

6 osób

  • 1 Bakłażan

  • 15 g Gruboziarnista sól

  • 2 Cukinie

  • 3 Czerwone papryki

  • 2 Pomidory

  • 4 łyżka Oliwa z oliwek

  • 1 Cebula

  • 4 goździk Czosnek

  • 170 g Czarne oliwki

  • 60 g Kapary

  • 2 łyżka Posiekana bazylia

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Umyj, a następnie pokrój bakłażana w małe kostki (1 cm z każdej strony). Umieść kostki w pojemniku i posyp gruboziarnistą solą. Wymieszaj i pozostaw bakłażany do odsączenia na 15 minut.

  • 1 Bakłażan
  • 15g Gruboziarnista sól

Etap 2 /6

W międzyczasie umyj i pokrój cukinię, papryki i pomidory w kostki o boku 1 cm. Odłóż na bok. Opłucz i osusz bakłażany.

  • 1 Bakłażan
  • 2 Cukinie
  • 3 Czerwone papryki
  • 2 Pomidory

Etap 3 /6

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-sygnału całkowicie zmieni kolor na czerwony, zanim zaczniesz smażyć składniki. Dodaj oliwę z oliwek i smaż posiekaną cebulę oraz czosnek przez 2 minuty. Gdy będą przezroczyste, dodaj bakłażany, cukinię, papryki i pomidory. Wymieszaj.

  • 1 Bakłażan
  • 2 Cukinie
  • 3 Czerwone papryki
  • 2 Pomidory
  • 4łyżka Oliwa z oliwek
  • 1 Cebula
  • 4goździk Czosnek

Etap 4 /6

Przykryj pokrywką i zmniejsz ogień. Duś przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

Etap 5 /6

Gdy ratatuj będzie gotowy, dopraw do smaku i dodaj oliwki, kapary oraz bazylię.

  • 170g Czarne oliwki
  • 60g Kapary
  • 2łyżka Posiekana bazylia

Etap 6 /6

Podawaj od razu, najlepiej z rybą lub filetem z drobiu.